Kicki Nordberg, kommundirektör i Stenungsund, ställer sig frågande till den sammanställning som gjorts av Nyhetsbyrån Siren utifrån SCB:s siffror. Enligt henne placerar sig kommunen snarare någonstans i mitten lönemässigt om man ser till de 13 kommuner i Göteborgsregionen som man brukar jämföra sig med.
Kicki Nordberg, kommundirektör i Stenungsund, ställer sig frågande till den sammanställning som gjorts av Nyhetsbyrån Siren utifrån SCB:s siffror. Enligt henne placerar sig kommunen snarare någonstans i mitten lönemässigt om man ser till de 13 kommuner i Göteborgsregionen som man brukar jämföra sig med. Bild: Arkivfoton

Stenungsund och Tjörn toppar löneliga i Västra Götaland

Kommunanställda i Stenungsund och Tjörn tjänar näst bäst i länet. Detta enligt siffror från SCB för 2020 som Nyhetsbyrån Siren sammanställt om de genomsnittliga månadslönerna för anställda inom den primärkommunala sektorn i Västra Götalands 49 kommuner.

ANNONS
|

Kicki Nordberg, kommundirektör i Stenungsund säger sig dock inte känna igen den bilden, utan menar att sanningen snarare är att genomsnittslönen för anställda i kommunen ligger någonstans i mitten om man ser till de 13 kommuner i Göteborgsregionen som man brukar jämföra sig med.

– Det är också en siffra som vi är nöjda med, även om vi förstås strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare och hålla marknadsmässiga löner så att vi både får behålla de anställda vi har och locka nya medarbetare att söka sig till oss, säger hon.

Fyra kommuner i topp

Enligt den lista Nyhetsbyrån Siren tagit fram utifrån SCB:s siffror för 2020 hamnar dock både Stenungsund och Tjörn tillsammans med Göteborg och Öckerö i topp med en genomsnittlig månadslön för sina anställda på 33 100 kronor. En summa som bara slås av Härryda och Lerum där de kommunanställda tjänar något mer i genomsnitt, 33 700 kronor.

ANNONS

Därefter följer sex kommuner med en genomsnittlig månadslön på mellan 33 000 och 32 700, innan man hittar Orust och Tranemo på en delad sjätte plats med en snittlön på 32 600 kronor.

Bild: Källa: SCB. Grafik: Nyhetsbyrån Siren.

Herrljunga på jumboplats

Av resterande 35 kommuner i Västra Götaland hamnar Herrljunga enligt SBC:s statistik på en jumboplats med 30 800 kronor i genomsnittlig månadslön för sina anställda, vilket i sin tur är 1 400 kronor under rikssnittet på 32 200 kronor.

Högst genomsnittlig lön i riket har enligt den fullständiga Sverigelistan kommunanställda i Sollentuna i Stockholms län där motsvarande summa är 37 800 kronor. Bottennoteringen återfinns i Åsele i Västerbottens län med 28 800 kronor.

Arbetsmarknadsläget avgör

Enligt Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi, kan skillnaderna delvis förklaras med det aktuella arbetsmarknadsläget i de jämförda kommunerna.

– En annan förklaring är att olika kommuner är organiserade på olika sätt när det kommer till hur stor andel av skolorna, omsorgen och annan service som drivs kommunalt respektive privat. Skulle man forska på detta så skulle man också behöva ta hänsyn till vilka branscher de kommunalt anställda verkar i innan man drog några slutsatser, säger Eskil Wadensjö till Siren.

Något Kicki Nordberg är helt överens om med Eskil Wadensjö.

– Själva tittar vi till exempel både på vad olika lärargrupper, undersköterskor, ingenjörer och chefer tjänar när vi gör vår egen lista i jämförelse med de övriga kommunerna i Göteborgsregionen, där även Kungsbacka ingår, säger hon.

LÄS MER:Stenungsund och Tjörn väntas växa – men inte av samma anledning

LÄS MER:Orust sticker ut i befolkningsstatistiken – kommunen inte orolig

Svår jämförelse

Elin Nordevik, HR-strateg i Tjörns kommun, säger sig inte heller känna igen bilden av att Tjörn skulle toppa löneligan i väst.

– Jag skulle nog också vilja påstå att vi snarare befinner oss någonstans i mitten på den listan, jämfört med de övriga kommuner i Göteborgsregionen som även vi brukar jämföra oss med.

– Men jag tycker också att det kan vara svårt att göra en sådan generell jämförelse som du refererar till, eftersom det ju också kan skilja stort i lön utifrån vilket yrke eller titel man har. Här på Tjörn finns till exempel vissa lärarkategorier som tjänar mer i genomsnitt jämfört med i andra kommuner, medan vi för några år sedan såg att lönerna för våra anställda ingenjörer släpade. Men då gjordes samtidigt en lönesatsning på just den yrkesgruppen.

LÄS MER:Vårdlöner i Västra Götaland höjs med 700 miljoner i nya budgeten

Löneligan för kommunanställda i Västra Götaland

1. Härryda och Lerum: 33 700

2. Göteborg, Stenungsund, Tjörn och Öckerö: 33 100

3. Partille: 33 000

4: Mölndal: 32 800

5. Ale, Färjelanda, Kungälv och Sotenäs: 32 700

6. Orust och Tranemo: 32 600

7. Bollebygd, Dals-Ed, Strömstad och Uddevalla: 32 300

8. Skövde: 32 200

9. Alingsås, Skara och Vara 32 100

10. Lidköping, Munkedal, Vänersborg och Åmål: 32 000

Källa: SCB/Nyhetsbyrån Siren

ANNONS