Specialkompetens inom KOL sprids nationellt

Nu finns en utbildningsserie om KOL som alla i hela landet kan ta del av. Det är Capios satsning i Henån som nu sprids till på nationell nivå.

ANNONS
|

Nu kan alla i hela landet få bättre koll på sjukdomen KOL, tack vare ”Koll på KOL” som är en utbildningsserie med fokus på egenvård för personer med KOL. Riksförbundet Hjärt Lung är de som tagit fram filmerna där Capios KOL team från Henån medverkar.

Sjuksköterska Eva Liljeqvist och fysioterapeut Robert Häger arbetade för ett par år sedan fram en utbildning för sjukvården. Utbildningen tog de fram för att öka kunskapen inte bara hos de sjuka, utan även bland sjukvårdspersonal.

– Kunskapen kring KOL är överlag dålig, menar Eva Liljeqvist som är astma- och KOL-sjuksköterska på Capio vårdcentral i Henån.

ANNONS

Eva och Robert har rest över hela landet för att berätta om de goda resultat Capio på Orust fått genom att tänka nytt i behandlingen av KOL-patienter. De har utbildat sjuksköterskor inom ambulansen, läkare och sjuksköterskor i hela landet. Robert har varit vid lungkliniken i Dandeyd för att utbilda, och har även föreläst för specialistläkare. Nyligen hade de Riksförbundet Hjärt Lung på besök i Henån för en utbildning. De har även utbildad ysioterapeuter runt om i landet.

– De blev så imponerade över vårt arbete att de föreslog att vi skulle sätta ihop en utbildningsserie. Det har vi gjort nu. Det är ett antal korta filmer som ger tips på olika aktiviteter man kan göra för att må bättre i sin sjukdom.

De båda visar i filmklippen hur patienter med KOL kan agera för att få en bättre vardag. Det kan handla om rörelser i vardagen, andningsträning, hur man tar sin medicin - men även vad man kan göra när sjukdomen försämras.

– Tanken från Riksförbundet Hjärt och Lung var att uppmärksamma vårt KOL arbete på nationell nivå. Det viktigaste är att patienten lär sig mer om sjukdomen och kan bemästra den, det i kombination med rätt medicin och fysisk träning har givit god effekt. Det är våra patienter vi brinner för och nu kan vi nå ut till fler som kan få hjälp.

Halfdan Hilmarsson är ny medicinskt ansvarig läkare vid Capio vårdcentral. Han kommer fortsätta stötta det arbete Eva och Robert påbörjat.

– Vi öppnar även upp möjligheten för de med kvarstående lungbesvär efter genomgången covid-infektion så att de kan få professionell hjälp hos oss.

Jörgen Warberg är i ordförande i Föreningen HjärtLung Öckerö samt vice ordförande i Riksförbundet HjärtLung och den som initierat filmerna

– Eva och Robert höll en heldags utbildning för vår lokala förening och jag kände direkt att detta var något för våra 37 000 medlemmar i landet. Därför lyfte jag frågan med vår förbundsordförande som var med på idén. Det viktiga är att sprida kunskapen om KOL, säger han.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

FAKTA

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla människor med hjärt-, kärl-och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet.

Tidiga symtom vid KOL är pip i bröstet, upprepade episoder av hosta med segt slem. Andra symtom är långvariga eller återkommande förkylningar, andfåddhet och täta luftvägsinfektioner. I Sverige har över en halv miljon människor KOL. Omkring nio fall av tio orsakas av rökning. Miljöfaktorer som t ex en längre tids exponering för stora mängder damm och rökgaser, kan också öka risken att få KOL. Senare rön visar att det också finns en betydande ärftlighet för KOL. Fakta: www.hjart-lung.se

ANNONS