Ellös folkets hus ska bli biograf där aktuella biofilmer visas med en utrustning som håller högsta kvalitet både gällande ljud och bild, det lovar Åke Knutsson, ordförande i Ellösparken som bjuder in till en höst i bions tecken. Foto Erika Olofsson
Ellös folkets hus ska bli biograf där aktuella biofilmer visas med en utrustning som håller högsta kvalitet både gällande ljud och bild, det lovar Åke Knutsson, ordförande i Ellösparken som bjuder in till en höst i bions tecken. Foto Erika Olofsson Bild: -

Premiären nära för öns första riktiga biograf

Popcorn och dricka är planerat då Orusts första riktiga biograf har premiär.

ANNONS
|

Svenskarna gillar att gå på bio. Varje år sker ungefär 16,5 miljoner biobesök. Så har det varit de senaste 20 åren visar statistik från Svenska Filminstitutet. Sommar som vinter går vi på bio, oavsett värme eller kyla.

För inte så länge sedan fanns det små biografer i flera av Orusts bygdegårdar. I dag visas bio vid något enstaka tillfälle i någon bygdegård. Den som vill uppleva ett biobesök med de senaste filmerna, får söka sig utanför kommunens gränser. Orust är en av två kommuner i Västra Götaland som inte har en egen biograf.

Men snart blir det ändring på detta. Nu kan Orustborna krypa in i biosalongen, vänta på att draperierna för bioduken dras bort och sedan njuta av film i högklassig kvalitet.

ANNONS

– Det är på tiden att Orustborna får en riktig biograf, säger Åke Knutsson, ordförande i Ellösparken.

Den 8 oktober är det premiär för Orusts nya biograf. Stora salen i Ellös folkets park förvandlas fem gånger under hösten till biograf. Föreningen Ellösparken har investerat stora summor i byggnaden. Det har byggts dansbana, renoverats toaletter och snyggats till och så har en biografanläggning köpts in. Totalt har närmare tre miljoner kronor plöjts ned i den gamla parken.

– Vi har fått pengar från kommunen och banken men även från Svenska Filminstitutet. Vårt val har varit att satsa på en anläggning av hög kvalitet. Det ska vara riktigt bioljud och knivskarp bild, annars uteblir biokänslan.

Först ut är filmen om Hasse och Tage, därefter följer en rad filmer, aktuella även på biograferna i de större städerna.

– Tanken är att vi ska ha det mest aktuella här. Det kanske till och med kan bli så att vi har premiär här samtidigt som filmen har premiär i övriga landet. Det är något jag hoppas kan bli verklighet.

Fem filmer är inplanerade under hösten. Dessutom kommer en konsert med hårdrocksbandet Metallica att visas.

– Metallica spelar med San Francisco Symphony Orchestra, det är en konsertfilm som Folkets Hus och Parkers biografer visar som premiär. Det blir med all säkerhet en häftig upplevelse.

Nypoppade popcorn och kall dricka hör ett biobesök till, liksom en bit choklad. Givetvis kommer popconsdoften ligga tung över Ellös under filmkvällarna, lovar Åke Knutsson.

– Nu hoppas jag att Orustborna kommer hit. Nu när vi för första gången har en riktig biograf. Jag har ett mål med detta och det är att vi får spring i dörrarna.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS