Stenungsund saknar idag fartkameror men polisen ser gärna en ändring på den saken. Arkivfoto: Erika Olofsson
Stenungsund saknar idag fartkameror men polisen ser gärna en ändring på den saken. Arkivfoto: Erika Olofsson Bild: -

Polisen vill se fartkameror i Stenungsund

En av de få kommuner i Bohuslän som inte har en enda fartkamera är Stenungsund. I samtliga grannkommuner kring Stenungsund finns sträckor med kameror men inte här.

ANNONS
|

Ulf Darell vid polisen i Stenungsund säger att det finns två vägar att få fram fartkameror i en kommun eller på en sträcka.

– Antingen är det Trafikverket som föreslår sträckor med kameror eller också ansöker kommunerna om att få kameror för att få ned hastigheten på olycksdrabbade sträckor. Det är riktigt att det inte finns en enda fartkamera i Stenungsund och det beror på att man uppenbart i kommunen inte prioriterat frågan och ansökt om kameraövervakning av trafiken någonstans.

Martin Gistell, enhetschef inom sektorn som handhar trafikfrågor i Stenungsund, säger att man aktivt arbetar med trafikfrågor och att minska olycksriskerna i trafiken. Fartkameror kan vara en väg att gå och kommunen ska närmare titta på möjligheterna till dialog med Trafikverket i dessa frågor.

ANNONS

Läs mer: Här åker flest fortkörare fast

Ulf Darell berättar att det finns i varje fall tre sträckor där det skulle vara välbehövligt med nya fartkameror och där polisen av erfarenhet vet att det körs mycket för fort.

– Det är dels på sträckan mellan Jörlanda och Stora Höga på gamla länsvägen, dels på gamla E6 vid Spekeröd inte minst förbi den nya skolan och sedan på sträckan mellan Stora Höga och Stenungsund förbi och söder om Strandnorum. Vi skulle gärna se en satsning på fartkameror på någon av dessa sträckor men det handlar om att kommunen är beredd att söka. Vi har uppmanat Stenungsunds kommun att ta tag i den frågan men jag vet inte om vi har fått någon respons på detta.

– Ett annat bekymmer som vi ser det är att det körs på tok för fort på vissa sträckor på Orust trots kameror inte minst på länsväg 740 mellan Tegneby och Utgård. Sedan skulle vi gärna se några fartkameror på länsvägen mellan Varekil och Ellös där hastigheterna ofta är för höga.

Lasse Andree

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS