I mars 2018 brann ett radhus i Ellös, fyra familjer blev utan bostad. Nu ser det äntligen ut som om ett nytt hus kan uppföras på samma plats. Foto: Mikael Berglund
I mars 2018 brann ett radhus i Ellös, fyra familjer blev utan bostad. Nu ser det äntligen ut som om ett nytt hus kan uppföras på samma plats. Foto: Mikael Berglund Bild: -

Plan ändras för nedbrunnet hus

För två år sedan brann en av Stiftelsen Orustbostäders radhus i Ellös. Först nu ser det ut som att ett nytt hus byggs på platsen.

ANNONS
|

Vid påsk för två år sedan brann ett radhus i Ellös ned till grunden. Fyra familjer blev av med hem och alla sina ägodelar. Intentionen från Stiftelsen Orustbostäder som äger bostäderna var att bygga upp det nedbrunna huset så fort som möjligt. Det visade sig dock inte vara så lätt.

För området gäller en detaljplan som är från 1978 med tydliga direktiv vad som får byggas på området och inte. Det hus som bostadsstiftelsen vill bygga på platsen stämmer inte överens med det detaljplanen säger om området.

Stiftelsen lämnade för ett år sedan in en ansökan till miljö och byggnadsnämnden där de vill ha en prövning av förhandsbesked. Orustbostäder önskar bygga ett nytt hus med lika många lägenheter med samma antal rum, men de planerar att bygga lägenheterna på ett annat sätt än i det tidigare huset.

ANNONS

Det gamla huset hade förråd i källarplan. Orustbostäder vill ha förråden i markplan istället så att de blir mer tillgängliga för hyresgästerna. Det finns även andra krav på energihushållning och tillgänglighet som måste tas hänsyn till vid en nybyggnation. De ökade kraven och önskemål om flytt av förråden gör att det tänka huset blir större än det som brann ned. Orustbostäder har ansökt om att få bygga 242,5 kvadratmeter men detaljplanen medger endast en byggnad på 180 kvadratmeter.

Nu kan det bli möjligt för stiftelsen att bygga ett nytt hus på platsen. Detta tack vare en detaljplaneändring.

– Bara för att ett hus brinner går det inte att bygga upp ett exakt likadant. Huset som brann var gammalt och det är nya byggnormer i dag, till det en detaljplan som har några år på nacken. Detaljplanen medgav inte det hus som stiftelsen ville uppföra på platsen. Det har gjort att hela processen dragit ut på tiden. säger Anders Arnell (M) ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

Det ses som viktigt att ersätta det nedbrunna huset med ett nytt. Utskottet för samhällsutveckling har ställt sig bakom en planändring av området för att göra det möjligt för Stiftelsen Orustbstäder att bygga upp sitt hus.

– Stiftelsen har sett över om det går att lösa på ett annorlunda sätt. Det kan bli ett mindre hus och då får de plats på ytan där det gamla huset stod, men då blir det även färre antal lägenheter i huset. Det som är viktigt är att vi får löst frågan med detaljplan så att stiftelsen kan börja bygga.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS