Vargen som Ulf Jedborg fotograferade för några veckor sedan. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, kan varken dementera eller bekräfta att det rör sig om samma varg.
Vargen som Ulf Jedborg fotograferade för några veckor sedan. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, kan varken dementera eller bekräfta att det rör sig om samma varg. Bild: Ulf Jedborg

Vargattacker på Orust – flera får dödade

Efter tre separata attacker på två olika gårdar på Orust bekräftar nu länsstyrelsen i Västra Götaland att det rör sig om varg. Totalt har 25 får blivit dödade på gårdar i områden kring Tegneby och Stillingsön. Nu uppmanas fårägare att ha stängt mot havet till, då vargen uppges ha vandrat längs med strandkanten.

ANNONS
|

Vid det första angreppet på gården i närheten av Tegneby på Orust, ansåg Länsstyrelsen att det först rörde sig om en hundattack. Fåren var skadade och inte avlidna – skadorna satt lågt och var inte omfattande. Detta skedde den femte juli.

En vecka senare, omkring 20 kilometer därifrån, på en gård i Stillingsön, inträffade en ny attack. Fem får avled, och även här såg skadorna hundlika ut.

Topsade och tog salivprov

Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, har varit och besiktat de olycksdrabbade gårdarna.

– Angreppssättet var precis liknande som när vi var på den första attacken i Tegneby, hundlikt. Vi ansåg fortfarande att vi inte kunde dra slutsatsen att det var ett vargangrepp.

ANNONS

– Vi topsade och tog salivprover, och när testen kom tillbaka igår stod det klart att det var varg, säger Nelly Grönberg.

LÄS MER:Beskedet: Fler vargar i regionen

Ny attack i Tegneby

I helgen som gick dödades ytterligare sju får i en ny attack på gården i närheten av Tegneby. Den här gången var det mer tydligt att det var varg. Skadorna var omfattande, precis som de skador man kan förvänta sig av varg.

Efter DNA-prov på samtliga attacker blev ovissheten som fördunklat angreppen till en mer tydlig bild, men Nelly Grönberg påpekar att det krävs riktiga besiktningar innan slutsatser kan dras.

– Så fort någon ser en varg eller fotograferar en varg, så ska alla avlidna får ha blivit dödade av den vargen. Systemet funkar inte så, det krävs en riktigt besiktning. I de fall när vi är osäkra så topsar vi efter DNA och hoppas att det svaret ska klarlägga hur det ligger till. Det är viktigt för oss som är ansvariga att få det bekräftat att det rör sig om varg, och det är ännu viktigare för de fårägare som drabbats, så de kan få sin ersättning.

Kan det här vara samma varg som Ulf Jedborg fotograferade för några veckor sedan?

– Det kan jag inte alls spekulera i, vi har inte varg jätteofta på Orust. Fotografiet sammanträffar med anfallet, och jag förstår att människor tänker att det kan vara samma varg. Och återigen, att per automatik sammankoppla fotografier med angrepp innan besiktning – innan man vet hur det ligger till, är väldigt farligt.

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

– Det pågår spekulationer på sociala medier, där folk konstaterar att det var vargen som fotograferades som angrep fåren, de argumenten håller inte. Jag hade önskat om man hade kunnat föra den diskussionen med oss istället, vi som har varit på plats och sett angreppen. Spekulationerna drabbar bara de enskilda fårägarna, om hur de skulle ha agerat och vad de borde ha gjort. Det blir knepigt.

"Rekommenderar att ha stängt mot havet till”

Finns vargen kvar på Orust?

– Vi har inte spårat det här djuret och vi vet inte var det är någonstans. Förmodligen har vargen gjort minst två angrepp, kanske tre. Och det finns anledning att vara orolig att detta ska hända igen. Vi kan inte utesluta att vargen finns kvar på Orust.

Vad har ni på Länsstyrelsen för uppmaning till allmänheten?

– Vi rekommenderar att man har stängt mot havet. Vi ser att vid angreppen i Tegneby så har vargen gått längs med strandkanten, och har man inte stängsel runt havet så finns det inget att forcera. Vargen kan bara gå in. Om man har få får och har möjlighet att stänga in dem om natten så kan det vara en lösning.

Ser ni skyddsjakt som ett alternativ?

– Skyddsjakt är något som vi som myndighet måste ha i tanken som en möjlighet, som en rimlig lösning. Vi diskuterar givetvis det och är förberedda på att det kan vara den enda lösningen på det här. Skulle det vara så kommer vi att fatta ett sådant beslut, säger Nelly Grönberg.

ANNONS