Uddevallavatten snart i Orustbornas kranar

Merparten av vattnet i Orustkranarna kommer i dag från Rödsvattnet, en del kommer från Uddevalla via överföringsledningen i Slussen.
– Vi kommer på sikt att försörja hela östra Orust med vatten från Uddevalla, säger Bengt Lindström, enhetschef för VA driften i kommunen.

ANNONS

Totalt får cirka 7 000 av kommunens drygt 15 000 invånare konsumtionsvatten från Orust kommuns vattenförsörjningsanläggning. Vattenförsörjningen baseras huvudsakligen på två vattentäkter, sjön Rödsvattnet, som är en ytvattentäkt, och Korskällan som är en grundvattentäkt.

– Från Rödsvattnet kommer cirka 725 000 kubikmeter per år, det är vår stora vattentäkt. Sedan har vi Korskällan i Morlandadalen som är en grundvattentäkt och som producerar cirka 175 000 kubikmeter per år, säger Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet i kommunen.

Lysekil byggde verket

Vatten och avlopp hänger ihop, på Orust finns reningsverket i Ellös medan vattenverket finns i Kårehogen. Vattenverket byggdes i Kårehogen av Lysekils stad.

ANNONS

– Lysekil byggde på Orust för att de hade så dåligt med vatten. Det var närmare för dem att dra ledningar över Malö till Lysekil än att hämta vatten från fastlandet. Vattnet tog de från Rödsvattnet, samma som vi gör i dag, säger Ingvar Olsson, drifttekniker vid vattenverket.

1971 bildades Orust kommun men det var först 1975 som kommunen tog över vattenverket.

En grundvattentäkt

– Då hade Scanraff byggts i Lysekil och det behövdes mer vatten dit än vad som kunde produceras på Orust, då såldes verket här i Kårehogen.

Innan Orust tog över vattenverket hade det använts sex olika grundvattentäkter. I dag är Korskällan den enda grundvattentäkten som är kvar.

Det förbrukas ungefär 700 000 kubik vatten i det kommunala nätet under ett år. Det är ingen brist på råvaran, men produktionsmässigt ligger kommunen ibland på gränsen under sommartid då alla besöker sina sommarhus och antalet boende i kommunen tredubblas.

LÄS MER:Orustborna ska få tycka till om kommunens utveckling

– Varje hushåll använder ungefär 150 kubik per år, det är 170 liter vatten per person och dygn. Sommartid är det en hårsmån att vi klarar oss, vi har även begränsningar på hur mycket vatten vi får ta ut ur Rödsvattnet på ett år, säger Ingvar Olsson.

För ett par år sedan byggdes det en vattenledning mellan Uddevalla och Slussen på Orust. 1,5 liter vatten per sekund kommer via ledningen till Slussen. Orust levererar däremot inget vatten till Uddevalla.

Försörja nya hushåll

Flera bostadsområden på östra sidan, i Svanesund och Varekil, planeras och då behövs mer vatten för att klara försörjningen till alla nya hushåll.

Bengt Lindström är enhetschef för VA driften i kommunen. Han understryker att Orust kommun inte har några problem att få vattnet att räcka till i dagsläget, men med fler bostäder kan det bli ansträngt. I dag klarar vattenverket i Ellös av att producera lite mer än en miljon kubikmeter vatten vid full produktion. 2027 är tanken att kommunen ska köpa in 10-20 liter vatten per sekund från Uddevalla, jämfört med drygt en liter per sekund i dag.

LÄS MER:100 nya bostäder och nytt seniorboende planeras i Varekil

– På sikt ska vi försörja östra sidan av ön med vatten från Uddevalla medan den västra sidan kommer att få vatten från våra egna vattentäkter. Lövås och delar av Henån får redan i dag Uddevallavatten, tanken är att Svanesund, Varekil, Svanvik och Rossön ska få vatten från ledningen i Slussen.

Stora problem på Tjörn

Tjörn har stora problem med att få vattnet att räcka till, vattenbrist är årligen ett återkommande problem.

LÄS MER:Kommunen vädjar: Spara på vattnet på Tjörn

Är det aktuellt att sälja vatten till Tjörn?

– Det finns inget avtal mellan Orust och Tjörn i dag men vi är öppna för diskussion om önskemål finns från Tjörn.

ANNONS