TV-kändisen Arturo gav spartips till Henånborna

Höga el- och matpriser, kombinerat med stigande inflation och räntekostnader är just nu något på var mans läpp och som oroar många hushåll. Det tuffa ekonomiska läget – och vad man själv kan försöka göra åt det – var också temat när Arturo Arques gästade Henån.

ANNONS

Många har säkert sett hans ansikte flimra förbi i tv-rutan. Senast i måndags gästade Swedbanks och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques SVT:s Ekonomibyrån där han tillsammans med andra inbjudna gäster diskuterade börsras, stigande räntor och inflation, samt hur man bör spara i kristider.

– Under alla mina 35 år som yrkesverksam inom finansbranschen har jag aldrig varit med om ett sådant intresse för just ekonomi som nu, sa Arturo Arques när han i tisdags kväll gästade Kajutan under den pågående Sparbanksveckan på Orust.

Rekordstort intresse

– Vem pratade exempelvis styrränta för 25 år sedan? Då jobbade jag själv mest mot investerare som väl då var mest upptagna av detta ämne, men nu vet mer eller mindre varenda granne vad styrränta är för något och hur en uppgång av denna även påverkar ens egna boränta, fortsatte han.

ANNONS

Intresset för Arturo Arques föredrag i Kajutan var också stor. Några av alla som kommit hit var Elisabeth Rutgersson och Tomas Jönsson.

– Vi är här för att få lite inspiration till vad man själv kan göra för att sänka sina kostnader, men också för att höra vad experterna tror om den närmsta framtiden, sa Tomas Jönsson.

Nyblivna oroliga husägare

På plats var också de nyblivna husägarna Marie Högberg och Anders Berg.

– Vi har precis köpt hus men inte fått tillträde ännu. Så det är klart man är lite orolig vad det är man gett sig in på och hur det ska gå nu med stigande räntor och driftkostnader, förklarade paret.

Arturo Arques gav under kvällen exempel på hur man själv kan försöka ta kontroll över sin egen ekonomi även i kristider.

– Som själv uppvuxen med en ensamstående mamma med tre barn vet jag också vad det betyder att behöva räkna varenda spänn för att få det att gå runt. Min mamma lärde mig därför också väldigt tidigt att man ska spara först och konsumera sedan.

– Något jag också tycker att ni ska lära era barn genom att ge dem vecko- eller månadspeng och sluta vara bankomat eller swisha när pengarna tar slut. Är de slut, är de slut, fortsatte han.

”Låna inte till konsumtion”

Rådet till åhörarna var också att spara direkt när lönen kommer.

– Sätt undan tio procent av lönen, så att det finns en buffert för oförutsedda utgifter och låna inte till konsumtion.

Har man lånat, till exempelvis bostad, är det samtidigt viktigt att försöka amortera löpande, eftersom det också är en form av sparande, betonade Arturo Arques.

– Säg att du lånat en miljon till 4 procents ränta och väljer att amortera på 20 eller 30 år, välj om du kan den kortare tidsperioden. Detta eftersom det skiljer så mycket som 200 000 kronor på dessa alternativ och de enda som tjänar på det är förstås banken, fortsatte han.

Tuff kommande vinter

Arturo Arques stack samtidigt inte under stol med att det förmodligen kommer att bli en tuff vinter och förmodligen även några kommande ekonomiskt slitsamma år för många hushåll.

– Värst troligen för ensamstående mödrar, men också garantipensionärer, personer med sjuk- och aktivitetsersättning och unga människor som precis tagit sig in på bostadsmarknaden och inte har så mycket marginaler.

Arturo Arques ingav samtidigt hopp för Orustborna genom ett räkneexempel på boende- och driftkostnader för en familj med två "normalinkomster”.

– Här ser det betydligt ljusare ut för er, än många familjer boende i storstadsregioner som Göteborg och Stockholm, poängterade han.

”Tänk efter noga”

Arturo Arques rådde slutligen alla att noga tänka igenom fast eller rörlig ränta, utefter sina betalningsmöjligheter. Likaså eventuella investeringar i aktier och fonder.

– Nu uppmuntrar jag ju alltid till sparande, men som världsläget ser ut just nu bör man om man tänker börsen och fonder spara långsiktigt, med intentionen att inte röra pengarna på sju år eller längre tid. Tänker man fonder bör man satsa i åtminstone en till tre olika för att sprida riskerna.

Detta händer också under Sparbanksveckan

Torsdag 6 oktober: Hållbarhetsföreläsning med Johanna Stål, chefredaktör på magasinet Camino. Kulturhuset Kajutan, Henån kl 19.

Torsdag 6 oktober: ”Spara och slösa”. Musikalföreställning för Orusts förskole- och lågstadieklasser i Ängås aula, Svanesund.

Hela veckan: Sparbanken bjuder på kaffe och tårta under kontorstid. Även Orusts äldreboenden kommer då bjudas på tårta och få cirkusbesök av Cirkusexpressen.

LÄS MER:Nu kan det bli dyrare att bo – efter Riksbankens besked

LÄS MER:Oro efter chockhöjning av räntan

LÄS MER:Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

ANNONS