Tumstockens uppfinnare kom från Orust

Karl-Hilmer Kollén från Kåröd skapade tumstocken som blev en världsprodukt. Nu finns en bok om hur det hela gick tilI.
– Han är en av många svenska uppfinnare från den tiden, säger Anita Svanholm.

ANNONS
|

Ett hus som Karl-Hilmer Kollén ska ha fötts i står fortfarande kvar i Kåröd på östra Orust. Det är dock 172 år sedan han föddes på gården nära Stillingsön.

– Han fick gå på Chalmers och började sedan utveckla olika produkter när han bodde i Göteborg, berättar Anita Svanholm som skrivit en bok om hur Orustbon startade tumstocksfabriken i Hultafors utanför Borås.

Andra halvan av 1800-talet var en tid då många nya uppfinningar kom till, inte minst i Sverige. En annan enkel men genial idé var den moderna skiftnyckeln som blev grunden till verktygsföretaget Bahco.

Från tum till meter

Av Kolléns tumstock blev Hultafors.

ANNONS

– Där tillverkas fortfarande tumstockarna och Karl-Hilmers ättlingar fortsatte driva verksamheten till 1970-talet.

Att det på 1800-talet behövdes en ny tumstock berodde på att man skulle gå över till metersystemet. Tidigare räknades längdmåtten i tum, fot och aln.

– Det kom ett påbud om att alla gamla mått skulle fasas.

1883 tog därför Karl-Hilmer patent på en måttstock han kallade för komparationslinjal, med både tum- och centimetermått. Lite senare kom även den hopfällbara tumstocken. Det fina med hans produkt var att den hade en ledkonstruktion som var både hållbar och exakt.

Stocken håller måttet

– Precis samma konstruktion används än idag. Uppfinningen var så att säga färdigutvecklad redan från början, menar Anita Svanholm.

Skillnaden är att Karl-Hilmer Kollén år 1887 bara sålde 412 stycken av sina avancerade tumstockar. När fabriken flyttade till Hultafors 1907 var man uppe i 67 000 och idag tillverkar man 3,5 miljoner tumstockar årligen.

Karl-Hilmer Kollén var privilegierad som fick studera på Chalmers slöjdskola. Föräldrarna hade råd eftersom fadern, Olof Johan Johansson, var en av Orusts största skeppsbyggare och redare. Gården i Kåröd har tidigare varit ett stort säteri som splittrats på flera ägare. Huvudbyggnaden finns inte längre kvar.

Vad betyder Kollén?

Catarina Randow bor dock alldeles intill och visar gärna platsen där öns kanske mest framgångsrike uppfinnare växte upp.

– Genom mina släktingar har jag hört talas om att han uppfann tumstocken. Det känns ju roligt att han bott här, säger hon och visar den flygelbyggnad som fortfarande står kvar sedan Kolléns tid.

Varför Karl-Hilmer tog sig namnet Kollén vet inte Anita Svanholm. Men det finns en gissning: Två små holmar utanför Kåröd heter nämligen Kullholmarna. Kanske var det därifrån han fick idén till sitt nya efternamn!

LÄS MER:Konstprojektet som berättar kvinnornas historia

LÄS MER:Helgmålsringning i SVT sänds från Myckleby kyrka

LÄS MER:Traditionell och taktfast nationaldag i Myckleby

ANNONS