Kristine Rygge är vaccinsamordnare i Västra Götaland.
Kristine Rygge är vaccinsamordnare i Västra Götaland. Bild: Anna Hedlund/Marie Ullnert

Stenungsund på bottenplats – då kan vaccinationerna komma igång

Vaccinationen i fas fyra är igång, men både Stenungsunds och Tjörns kommuner ligger långt ner på listan över hur många som fått vaccin. Dessutom är det just nu svårt att få en tid för sin första dos.
– Det kommer kännas långsamt för de som inte fått vaccin än, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

ANNONS

Antalet bekräftade fall av covid-19 har minskat i regionen i flera veckor i rad nu och under vecka 19 minskade fallen med tio procent i Fyrbodal. Trots att hela regionen gått in i fas fyra i vaccineringen skiljer det sig mycket mellan kommunerna när det kommer till hur många som faktiskt fått vaccin.

Vaccinering.
Vaccinering.

Stenungsund låg för två veckor sedan näst sist av alla kommuner i landet, på listan över hur många invånare som fått båda sina doser. Denna veckas siffror är något bättre, men Stenungsund ligger fortfarande i botten, på plats 263 av 290 kommuner.

– Tittar man på alla över 18 år spelar det stor roll hur många i kommunen som jobbar inom vård och omsorg eller som är hemtjänsttagare. De som är under den åldersgrupp vi nu vaccinerar har bara fått vaccin om de ingår i fas 1, 2 eller 3, och det ser väldigt olika ut i kommunerna, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

ANNONS

Skillnaderna mindre i högre åldersgrupper

Och det verkar som att det kan gå fort i svängarna. För två veckor sedan låg Orust som nummer fyra från botten, men placerar sig denna vecka i mitten av Sveriges kommuner, på plats 142. Tjörn ligger också under mitten, på plats 232.

Hur många som hunnit vaccineras kan också ha med storleken på kommunen att göra, menar Kristine Rygge, och säger att skillnaderna blir mindre om man bara räknar de åldersgrupper som just nu vaccineras.

– Även om ni ligger i nedre delen går det spannet bara från 91 procent vaccinerade till 88 procent.

Resurser finns men vaccin saknas

Vaccinationerna i fas fyra har varit igång i snart två veckor, men flera personer har upplevt problem med att boka tid. Och sanningen är att det inte finns så många tider att boka i regionen, eftersom vaccinleveranserna varit mindre än väntat.

Vaccin.
Vaccin. Bild: Robin Aron

Samtidigt som bokningen öppnat för 50-åringar börjar det bli dags för en stor grupp att få sin andra dos. Det gör att mycket av det vaccin som finns går till dos två, och att de som vill ha sin första helt enkelt får vänta.

– Det är jättemånga som ska ha sin andra dos de närmsta veckorna och självklart måste vi se till att de blir färdigvaccinerade. Det kommer kännas långsamt för de som inte fått vaccin än.

LÄS MER:Smittan fortsätter öka i en av STO-kommunerna

LÄS MER:Här är lokalerna som ska användas för massvaccinering

Det vaccin som finns går åt fort och nu väntar några veckor där leveranserna kommer vara små. Först i vecka 23-34 räknar regionen med att komma igång ordentligt med fler första doser.

– Hade vi haft mer vaccin hade vi haft fler lediga tider. Vi hoppas att det inte kommer bli några fler dippar, men det är inget vi vet i nuläget. Vi har vant oss att jobba med de förutsättningar vi har, säger Kristine Rygge.

Så många har fått vaccin i STO-området

Andel av befolkningen 18 år och äldre som fått dos 1:

Stenungsund: 36,5 procent (7 613 personer)

Tjörn: 50 procent (6 508 personer)

Orust: 50,8 procent (6 452 personer)

Andel av befolkningen 18 år och äldre som är färdigvaccinerade:

Stenungsund: 9,8 procent (2 040 personer)

Tjörn: 11,4 procent (1 483 personer)

Orust: 15 procent (1 915 personer)

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS