Stefans bedrift: Har sprungit samtliga Göteborgsvarv

Stefan Skoglund, 67, har sprungit alla Göteborgsvarv sedan starten. En bedrift bara han och 25 andra kan stoltsera med. Nu laddar han för sitt 42:a lopp – och siktar samtidigt på fler.
– Det blir väl 50 som man hoppas på, säger han.

ANNONS

Den första upplagan av Göteborgsvarvet hölls 1980. Bland de på startlinjen stod Stefan Skoglund, numer boende i Svanesund. Sedan dess har han ställt upp i – och fullföljt – samtliga lopp.

Med förra årets digitala variant blir det totalt 41 stycken.

Totalt är de 26 löpare som genomfört alla lopp. Ytterligare 34 har fullföljt alla utom ett.

– Jag blir förvånad att det bara är 26 kvar, när vi sprang för två år sedan var vi 60. Jag är ganska stolt över det. Men inte för att imponera på folk, utan jag gör det för mig själv. Jag säger inte till folk att jag gjort 40 lopp, men när någon frågar får man säga det. I prestation är det många, men det är inte så bra tider egentligen, säger han.

ANNONS

Får inte spurta för läkaren

Sitt bästa resultat gjorde han på 80-talet då han sprang in på 1,21.02.

– Jag kom aldrig under 1,20, men var tio år under 1,30, säger han.

Numer är han någon timma långsammare. Till årets lopp har han dessutom problem med låret och har fått behandling hos en fysioterapeut.

Vad siktar du på för tid?

– Jag är nöjd om jag kommer under 2,20, men jag vet inte … Läkaren sa att jag inte får spurta. Men när man väl kommer in i loppet ger man lite extra, säger han.

Stefan om:

Hur uppladdningen varit:

– Jag började träna hårt efter Vasaloppet. Jag försökte sätta igång, men sedan kom detta med låret. Jag har sprungit sträckan själv 3-4 gånger, så jag är inte orolig för längden, och tränar 4-5 gånger i veckan. Men jag fick coronan efter Vasaloppet, så jag blev borta två veckor. Sedan satte jag igång från april att träna hårt för att få distansen och klara loppet.

Väderprognosen, som visar 11-12 grader och mulet:

– Tempen spelar ingen roll för mig. Jag tycker inte om att det regnar när man startar, men när man är inne i loppet spelar det ingen roll. Annars trivs jag bra i lite ruggigare väder. Värst är blåsten, tycker jag.

Hur det kommer sig att han började springa Göteborgsvarvet:

– Jag har alltid tyckt om att röra på mig och var med i två lopp i lumpen och vann. Jag tänkte då att löpning är något jag kan. När jag bodde i Kungälv var jag med i Hålta IK, sen blev det Brattås när jag flyttade till Orust. Jag var som bäst i åldern 29-35. Sedan sjönk det med ålderns rätt, och skador och elände.

Stefan Skoglund har utöver de många Göteborgsvarven även imponerande siffror när det kommer till tävlingarna inom den svenska klassikern. Vasaloppet har han gjort 43 gånger, Vätternrundan 42 gånger, Lidingöloppet 43 gånger och Vansbrosimningen runt 40 gånger.

– Jag har 38 klassiker ungefär, säger han.

Efter att han genomfört Vasaloppet en gång blev det plötsligt en andra och tredje gång, och vips hade han gjort fem. På samma sätt blev det med Göteborgsvarvet.

– Och så var vi två klubbkompisar som höll på länge och sporrade varandra. Efter tre lopp är man fast om man är lite energisk. Tre är inget att komma med. Antingen får man göra ett eller fem, tycker jag, säger Stefan Skoglund.

Anmäld till nästa år maraton

Och än finns inga tankar på att trappa ner. Han är redan anmäld till nästa år Göteborgsvarvet maraton, som egentligen skulle genomförts vid Göteborgs 400-årsjubileum i fjol, och så blir det enligt planen även det vanliga Varvet.

– Nästa år blir det två lopp, säger han.

Hur många siktar du på att göra?

– Det blir väl 50 som man hoppas på. Men i början tog jag fem år åt gången, nu får man ta ett. Man vet aldrig vad som händer, säger Stefan Skoglund.

Vad säger de runtomkring dig?

– Min fru tycker inte om det så mycket. Hon tror det är bättre att gå ner på kortare distanser. Men jag tycker att så länge jag orkar vill jag vara med.

Stefan Skoglund springer i gruppen ”Varvetveteraner” med starttid 13.18.

Stefans tre tips inför Göteborgsvarvet

# Träningen. ”Träna inte för hårt veckan innan. Jag var ute och sprang intervaller på tisdagen och så blir det en lugn mil på torsdagen. Fredagen springer jag ingenting, kanske promenerar högst en mil.”

# Kosten. ”Dagen innan kör jag spaghetti för att fylla på. Se till att du får i dig kolhydrater så att du orkar hålla ut. Dagen för loppet äter jag gröt. Och så kan man dricka hur mycket som helst. Drick på varje vätskekontroll även om du inte är törstig.”

# Taktiken. ”Ta Hisingsidan i ett lagom tempo. Det är lätt att springa fort där eftersom det är helt platt. Från Avenyn, om man har krafter kvar, kan man försöka öka.”

ANNONS