Sjöräddare på Käringön firar ett drygt sekel som räddningsstation

Förra årets firande fick ställas in, i år kör Sjöräddningssällskapet på Käringön ett 100.1 firande istället. Nu på lördag bjuder sjöräddarna in till stor jubileumsfest med uppvisningar, föredrag och prova på aktiviteter.

ANNONS

RS Käringön etablerades 1920 och är en av Sveriges mest aktiva stationer, ett genomsnittligt år utför RS Käringön 400-500 uppdrag. ”Vi litar på gud och Justus A Waller”. Så sades det på Käringön för 100 år sedan. Det var året då sjöräddningskryssaren Justus A Waller levererades till den nyinrättade räddningsstationen på Käringön.

En som vet mycket om Käringöns historia och speciellt om sjöräddningssällskapets historik är Gunnar Arwidsson. Under många år har han haft uppdrag som frivillig sjöräddare i det sällskap som förra året skulle fira ett sekel. Coronapandemin satte dock stopp för firandet.

– Jag hade tänkt att skapa en utställning om de hundra åren som gått och presentera den i samband med stationens jubileum. Nu blev det ju inget firandet, så jag satte ihop materialet i två pärmar. Pärmarna blev sedan en bok som kom ut förra året, berättar Gunnar Arwidsson.

ANNONS

Gunnars utställning har en given plats nu på lördag den 17 juli då Sjöräddningssällskapet på Käringön firar 100 år. Firandet som sällskapet finurligt döpt till 100.1, blir en stor tillställning med aktiviteter som kommer att locka många besökare. Gunnar är den som sytt ihop programmet och även den som kommer att agera speaker under dagen. Firandet rivstartar med prova-på aktiviteter för barn.

– Barnen kommer att få prova på vårt jobb. De ska få gå ner i en räddningsflotte, spruta med vår vattenspruta och hoppa ner i vattnet med flytväst på sig.

Gunnar Arwidson på Käringön har i en bok sammanställt de hundra år som sjöräddningssällskapet funnits på ön, den första räddningsbåten var Justus A Waller.
Gunnar Arwidson på Käringön har i en bok sammanställt de hundra år som sjöräddningssällskapet funnits på ön, den första räddningsbåten var Justus A Waller. Bild: Erika Olofsson

Sällskapets alla båtar kommer att finnas vid bryggorna under dagen. Besökare är välkomna att gå ombord, men på grund av pandemin kommer inte båtarnas hytter vara öppna, besök får inte heller göras i sjöräddningens nya hus.

Under dagen blir det en rad föredrag, Käringöns grannstationer kommer på besök med sina sjöräddningsbåtar, det kommer att ligga tre stridsbåtar vid hamnen, Kustbevakningen kommer och troligen även en polisbåt.

– Kustbevakningens flygplan kommer att medverka och flyga över ön. Om allt klaffar kommer även det att finnas ambulanshelikopter, sjöräddningshelikopter och en privat helikopter på plats under dagen.

LÄS MER:Käringön har fått en ny Rescuerunner

Dagen avslutas med en stor sjöräddningsförevisning. Den första räddningsbåten på Käringön var Justus A Waller, en modell av den båten finns kvar på Käringön. Systerbåten till Justus kommer att finnas på plats under dagen och agera nödställd båt.

– Det blir en häftig uppvisning av en nödsituation, med en båtbrand och människor i nöd som måste räddas både från båten och intilliggande öar. Vi får chans att visa upp hur vi jobbar och samtidigt även bjuda på lite underhållning.

LÄS MER:Västtrafik ska stärka upp färjetrafiken under storhelger

ANNONS