Så hjälper STO-borna till i krisen

Rysslands invasion av Ukraina överskuggar det mesta just nu. ST-tidningen gav sig ut i alla våra tre kommuner för att höra hur ortsborna reagerar.

ANNONS

1. Hur påverkas du av kriget i Ukraina?

2. Gör du något för att hjälpa till?

Anneli Sjögren, Stora Höga

1. Det är klart man är orolig, vi pratar ganska mycket på jobbet om det här. Det är saker som var skyddsrummen finns och om man ska köpa en sån där krislåda och vad är det man behöver köpa hem.

2. Man kan swisha till olika hjälpprojekt. Eftersom jag jobbar på en förskola tänker jag mycket kring barnens situation. Det finns ju också möjlighet att köpa krislådor på nätet som är för barn, det har jag funderat på att göra.

Fatemeh Parkan, Henån

1. Jag flydde från Iran till Sverige 1995 så jag vet hur hemskt det är i Ukraina och hur folket där har det nu. Jag minns när vi fick gömma oss i källare i Iran för att komma undan kriget. Larmen från flygplanen och bomberna glömmer jag aldrig. De minnena har jag med mig hela livet. Så som vi upplevde kriget i Iran, så har människorna i Ukraina det nu och jag lider verkligen med dem. Jag följer utvecklingen på TV och mår psykiskt dåligt av bilderna från det sönderbombade landet, det är så många minnen som väcks till liv igen.

ANNONS

2. Det är svårt att veta hur man ska bidra men jag har satt in en slant till en insamling som går direkt till de drabbade på plats.

Olle och Mona Karlsson, Dyrön

1. Mona: Det är tråkigt. Man blir mycket nedslagen av det som händer.

2. Olle: Vi har skänkt pengar till en hjälporganisation

Annika Gustafsson, Stenungsund

1. Tankarna mal och det går inte att komma ifrån att man oroar sig. Det jag är mest orolig för är att Putin ska använda kärnvapen.

2. Jag är månadsgivare till UNHCR sedan många år tillbaka. Jag tycker inte man ska gå och lämna sin gamla jacka till insamlingar, ska man ge så är det pengar man ska bidra med till etablerade hjälporganisationer.

Mats Pettersson, Skärhamn

1. Det är en fruktansvärd upplevelse att få vara med om något sådant här. Det trodde man inte att det någonsin skulle bli ett krig i Europa. Det trodde jag att vi skulle vara förskonade ifrån.

2. Vi i Rönnängs IK hade en insamling i onsdags kväll (i samband med RIK:s matcher mot Partille HK i Alltrean). Överskottet på 50/50-lotteriet – 2 060 kronor – skänkte föreningen och jag som företagare (Charterfrakt) gick in med det dubbla om Rönnäng vann båda matcherna det vill säga 4 180 kronor. Totalt 6 240 kronor. Pengarna har gått till Ukrainas folk.

Ulla-Britt Bagge, Henån

1. Det är förfärligt hemskt det som händer i världen. Det händer så nära Sverige, närmare än vad vi tror. Jag har funderat mycket på hur jag och vi andra kan hjälpa till, så att rätt saker görs i ett sådant här läge.

2. Jag har ännu inte bidragit med något. Det är viktigt att vi alla sluter upp och hjälper de som kommer och söker sin tillflykt i Sverige. Det är mest kvinnor och barn som är på flykt, de behöver hjälp och jag kommer att bidra på det sätt jag kan då den hjälpen behövs.

Ulla-Britt Johansson, Stenungsund

1. Man blir lite orolig och tänker på hur de kanske fortsätter att avverka land efter land i Europa mot Finland oss och vidare.

2. Det är väl att skicka pengar, det är det jag kan tänka mig.

Cyril Esbjörnsson, Stenkyrka

1. Jag följer hela tiden i media vad som händer.

2. På Ukrainas ambassads hemsida har jag anmält att tre flyktingar från Ukraina kan bo hemma hos mig. Jag har ju rum som står tomma. Jag har redan skänkt pengar till Röda Korset för Ukraina.

Robert Tartagni, Stenungsund

1. Man påverkas kanske inte direkt men det är ändå något där som ligger och gnager och som inte känns bra. Det är så sjukt – frågan är om man har förstått det? Barnen påverkas av det som de ser och hör och då inte minst i sociala medier. Kriget är det man pratar med sina kollegor och sina kunder om på jobbet på ungefär samma sätt som man tidigare gjorde med corona.

2. Inte så mycket mer än att man skänker pengar till UNHCR. Jag vet inte vad man mer kan göra mer än att skänka pengar.

Hanna Karlsson, Henån

1. Det är så fruktansvärt och hemskt med detta krig. Jag tänker på dessa små barn och deras mammor som flyr från landet och på alla män som måste stanna kvar och strida. Vi vet inte om hur bra vi har det här i Sverige. Vi har mat på tallriken, tak över huvudet och rent vatten, det har inte människorna som är på flykt från Ukraina.

2. Jag kommer självklart bidra med det jag kan, men jag vet inte just nu med vad. För mig är det viktigt att det blir rätt typ av hjälp och att hjälpen verkligen kommer fram.

Kinan Alkawarit, Stenungsund

1. Det här är tyvärr inget nytt för mig som kommer från Syrien och det är ju samma fiende, Putin. Jag känner sorg faktiskt.

2. Jag vet inte riktigt vad jag kan göra förutom att be för människorna i Ukraina.

Cecilia Lindström, Tjörn

1. Jag tänker på kriget och oroar mig. Det är hemskt det som händer och lätt att identifiera sig med ukrainarna. Det är nog många som mår dåligt på grund av detta. Det finns risk att man har svårt att värja sig från det och blir deprimerad.

2. Jag tänker swisha pengar och skänka saker.

Annika Åberg Darell, Stora Höga

1. Jag påverkas jättemycket i mina tankebanor. Jag går ju till jobbet och gör det jag brukar göra, men jag tänker väldigt mycket på kriget.

2. Jag lastar inte bilen full och åker iväg med hjälpsändningar men jag har deltagit i insamlingar. Jag har bland annat skänkt pengar till Röda Korset. Vi i Stenungsunds IF (där Annika Åberg Darell är ordförande -reds.anm) har inte diskuterat eller planerat för någon eventuell manifestation. Vi har pratat om situationen i styrelsen men det handlar mer om hur det påverkar oss, vad händer med dig och dig.

Kjell Stenborg, Henån

1. Jag följer utvecklingen på TV och tycker att hela situationen är fruktansvärd. Alla dessa människor på flykt, jag lider så med dem.

2. Jag har inte bidragit med något för jag vet inte riktigt med vad. Det enda vi kan bidra med just nu är väl en donation till någon insamling som hjälper på plats, det kanske blir att jag gör det lite längre fram.

Ola och Annika Tuvik, Skärhamn

1. Ola: Man påverkas mycket negativt. Många funderar nog på hur man ska bli av med Putin. Nu har ryssarna hela världen emot sig.

2. Annika: Vi ska skänka pengar till en hjälporganisation.

Milad Tafakkori, Stenungsund

1. Inte mer än att att jag tänker tillbaka på hur det var i min barndom i Iran. Jag känner igen allt, som att man förbereder sig och bland annat köper nödvändigheter som konserver, ficklampor och annat som kan behövas.

2. Jag vet inte riktigt. Jag har handlat nu på Ica där de skänker tio procent av det man handlar i dag.

Kerstin Gunneröd, Tjörn

1. Kriget finns i mina tankar större delen av dygnet, det är som en oro i mig.

2. Om det behövs kan vi ta emot familjer från Ukraina hos oss, vi har plats över hemma. Jag tycker det är bättre att swisha pengar än att ge grejer.

Elisabet Staf, Henån

1. Jag blir så ledsen av att följa medierapporteringen från Ukraina, jag tänker på alla drabbade människor som måste fly sitt hemland och dessa soldater som måste strida. Det är så ofantligt många som blir drabbade. Sedan är jag orolig för hur världen påverkas, hur vi i Sverige berörs, har kriget någon inverkan på ekonomin och hur kommer handeln att påverkas. Det är så många orosmoment.

2. Jag har varit med och samlat in pengar till UNHCR via Orust Kretsloppsakademi. Orust Återbruk har samlat in pengar till Läkare utan gränser och den organisationen är på plats i Ukraina.

Michael Olsson, Stenungsund

1. Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att få se andra människor skadas på det här sättet. Det tycker jag är helt stört. Det är fortfarande så långtifrån oss att det inte känns hemskt eller hotfullt, men det är samtidigt väldigt otäckt.

2. Nej, inte än. Men tanken har slagit mig att börja göra något med insamlingar. Jag vill hjälpa till och ge pengar men det jag är rädd för att det inte kommer fram, att det stannar någonstans. Man vill verkligen att det ska komma fram till dem som behöver det.

Hanna Thuvik, Gävle (hockeyspelare från Rönnäng)

1. Man ser ju väldigt mycket på sociala medier. Det här är inget man har varit med om förut. Klart man blir berörd och man tycker det är hemskt. Samtidigt ser man hur omgivningen sluter upp vilket är väldigt fint. Vi snackar väldigt mycket om det i laget (Brynäs i SDHL) och vad som händer i de andra länderna. Vi har samma syn på Ukraina.

2. Inte mer än vad andra gör. Det är små saker som man kan göra. Hockeyvärlden gör en del, däribland Rönnängs IK som skänkt pengar till Röda Korset från 50/50-lotteriet. Svenska Ishockeyförbundet har skapat en kampanj där man uppmanar supportrar och medlemmar att hjälpa till så gott det går.

ANNONS