Peter Apelgrens troligen sista utställning sker i Henån

Peter Apelgren ställer ut på Kulturhuset Kajutan i Henån för det som troligen blir hans sista utställning.
Den välkände konstnären, komikern och skådespelaren drar ner på offentliga åtaganden och tänker på jazzsångerskan Sonya Hedenbratt.
– Hon sa att ”om det är något jag verkligen kan rekommendera, så är det att gå i pension som det var tänkt”, säger Peter Apelgren som nästa år fyller 66 år.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Konstnären, komikern och skådespelaren Peter Apelgren ställer ut på Kulturhuset Kajutan i Henån på Orust under perioden 28 september-28 oktober.

• Han håller sakta men säkert på att dra ner på sina offentliga åtaganden för att övergå i vara pensionär – han fyllde 65 år tidigare under 2024.

• Han tänker på jazzsångerskan Sonya Hedenbratt som sa att ”om det något jag verkligen kan rekommendera, så är det att gå i pension som det var tänkt”.

Peter Apelgren befann sig i Henån på norra Orust i fredags för att i Kulturhuset Kajutan hänga sin senaste utställning vilket sker i samarbete med Orust Konstförening.

Men diskbråck tvingade honom att under natten till lördag kasta in handduken vad gällde att närvara på vernissagen. Han berättar per telefon att han sedan tio-tolv år tillbaka har en krånglande rygg.

– Jag har en läkare som egentligen vill steloperera mig men jag vill ju inte det. Han har gjort en liten justering, så jag hoppas att jag kan spela två gånger idag (läs: lördag), säger Peter och syftar på föreställningen ”Livets efterrätt” som just nu spelas på Lisebergsteatern i Göteborg.

ANNONS

Peter Apelgren ställer ut och uppträder, fast egentligen håller han på att avveckla precis allt. Vi kommer till det.

”Grejer jag hade kvar”

Utställningen på Kajutan, som pågår under perioden 28 september till och med 28 oktober, består av ”några nya grejer och några riktigt gamla grejer”.

– Det är grejer som jag hade kvar. Saker som jag har haft stående kvar i min studio, säger Peter.

Peter Apelgren tillsammans med Britt-Marie Johansson och Agneta Nystedt i fredags när han arbetade på den utställning som pågår i Kulturhuset Kajutan i Henån fram till den 28 oktober.
Peter Apelgren tillsammans med Britt-Marie Johansson och Agneta Nystedt i fredags när han arbetade på den utställning som pågår i Kulturhuset Kajutan i Henån fram till den 28 oktober. Bild: Marie Hedberg

– Det har ju varit ganska bra ”tryck” vad gäller efterfrågan på mina grejer nu när jag inte behöver det. Jag skulle haft det förr i tiden när jag var typ 25 år gammal för då sålde jag ingenting haha! säger Peter som ju inledde sin kreativa bana som konstnär.

Bland verken finns flera porträtt på hans fru Anna och andra men också ”en gammal grej från Florens” (Peter studerade en gång i tiden på Scuola d´Arte) och ”en grej från en utställning jag hade i Hong Kong”.

– Jag plockade ihop ett 30-tal grejer som stämde i format och som tema på mig själv eller saker som jag av någon anledning har sparat.

Håller på att dödstäda

Föreställningen ”Livets efterrätt”, som han spelar i Göteborg och som ska spelas i höst och en bit in på nästa år, handlar om att ”göra sig av med grejer”.

– Jag ska dödstäda lite innan jag dör haha! Ett sorts bakluckeloppis på mina grejer. ”Det här är sista gången ni hör den här vitsen” och ”det här är sista gången som ni ser ett bildalbum på mig och där jag pratar skit om mina släktingar”, säger han.

– Jag sjunger några låtar om det där med att ”nu är det färdigt – vad kommer jag att sakna?”

Lägger du av allt med kreativt?

– Jag ska måla in mig i ett hörn så till vida att jag ska köpa en gammal telefon – en Nokia (läs: man kan bara ringa med den) – och mina sociala medier ska bort.

– Sedan ska jag tacka min agent Sandra och ge henne blommor och en flaska vin. ”Det har varit kul att jobba med dig men nu behöver jag inte dig längre”. Mina företag ska säga hej då till alla åtaganden, säger Peter som uppnår 66 år den 13 februari 2025.

Peter Apelgren tillsammans med Britt-Marie Johansson från Orust Konstförening.
Peter Apelgren tillsammans med Britt-Marie Johansson från Orust Konstförening. Bild: Marie Hedberg

– Jag vet inte vad som utgör att vara pensionär, men jag lever på min pension. Jag tar inte ut någon lön.

Sonya var ”underbart nedvarvad”

Samtalet leder oss in på den ”göttebosska” jazzsångerskan Sonya Hedenbratt (1931-2001) som, när hon fyllde pensionär, slutade tvärt med att vara artist.

– Jag träffade faktiskt Sonya på Liseberg i samband med ”Lotta på Liseberg”. Hon sa att ”om det är något jag verkligen kan rekommendera, så är det att gå i pension som det var tänkt”, säger Peter och skrattar.

– För när Sonya blev 65 år tyckte hon att ”fan, det är nog nu”. Hon såg så många i den svängen med alla jazzmusiker som brände ut sig. Hon var underbart nedvarvad!

Peter Apelgren ställer fram till och med den 28 oktober ut sin konst på Kulturhuset Kajutan i Henån på Orust. Han befinner sig vid en tidpunkt i livet då han trappar ned på sina offentliga uppdrag för att mer rikta in sig på livet som pensionär.
Peter Apelgren ställer fram till och med den 28 oktober ut sin konst på Kulturhuset Kajutan i Henån på Orust. Han befinner sig vid en tidpunkt i livet då han trappar ned på sina offentliga uppdrag för att mer rikta in sig på livet som pensionär. Bild: Marie Hedberg

Det som du och jag gör nu – en intervju – blir det kanske inte heller så mycket av framöver?

– Nej. Man vill ju att det ska bli så lite spår av en som möjligt, menar Peter som räknar upp annat än offentliga åtaganden.

– Jag ska måla i min ateljé, köra runt på en moppe, träna, hålla på med min yoga, läsa böcker, lyssna på musik, laga mat och träffa de som jag älskar. Jag ska ratta in den kanalen.

Har ändrat tempus

Visst kan Peter Apelgren få erbjudanden som kanske kan vara läskande för stunden – som exempelvis en musikalroll.

– Men då ska jag fanimej tänka ”vill jag göra det ... eller ville jag göra det?” säger Peter som har ändrat tempus i sitt liv.

Peter Apelgren fyller 66 år den 13 februari 2025.
Peter Apelgren fyller 66 år den 13 februari 2025. Bild: Marie Hedberg

– Men man kanske får ett erbjudande där jag tänker ”det där vore kul”. Som att vara speakerröst till en bäver i en film. Men då är det hobbyverksamhet och bara för att jag inte har gjort det innan.

Visst finns det saker kvar att göra – ”Livets efterrätt” till exempel håller som sagt på en bit in på nästa år – ”men det hade jag bestämt innan jag hade bestämt att det var färdigt”.

Men sinnesstämningen är ungefär som sista veckan på jobbet innan semestern: det blir inte särskilt många knop gjorda.

Kopplingar till STO-regionen

Utställningen i Henån på Orust blir därför – med all säkerhet – den sista som han gör vilket också sker på hemmaplan. Familjen har ett lantställe på ön och Peter Apelgren, som är född i Göteborg, har växt upp i Ucklum.

– Jag har ju gått på Stenungskolan (i Stenungsund) i tre år och har massor av kompisar runt om i Stora Höga, Svenshögen och på öarna, säger han.

Björn Holmstedt, som drev Björns Fiske och Jakt i Stenungsund, är en av kompisarna. De sågs i samband med premiären på ”Livets efterrätt”. Björn tyckte att Peter skulle komma förbi en dag och följa med ut på en fisketur.

– Nu kan jag säga att ”det är klart att jag gör” för jag behöver inte kolla när, säger Peter Apelgren och syftar på en kalender som kommer att bli alltmer tom på offentligt innehåll.

LÄS MER:Stjärnkomiker lockade besökare med sin konst

LÄS MER:Orust satsar på Kulturresa – med gästartister

LÄS MER:Här säljer stjärnkomikerna sina konstverk

ANNONS