Det nygamla bandet Rickard och juvelerna gjorde comeback vid årsskiftet, under ledning av Rickard Nilsson.
Det nygamla bandet Rickard och juvelerna gjorde comeback vid årsskiftet, under ledning av Rickard Nilsson. Bild: Privat

Pandemin har fått Rickard och juvelerna att skina

När resten av musikervärlden gick på knäna under pandemin fick Rickard och hans juveler från Orust ett rejält uppsving. De producerade låtar som spelades mer än någonsin och nu ser de fram emot en sommar på scen.

ANNONS

Mer lokalt än Orustbandets låt Assmunderöd blir det inte, men trots att det är en av låtarna som satt bandet på kartan igen är det inte den som spelas flitigt på radion.

Rickard och juvelerna släppte sin senaste skiva 2016, och efter det hade bandet uppehåll. När pandemin drog in över Sverige blev många musiker av med jobb, men Rickard Nilsson såg det i stället som en chans att dra ihop sina juveler igen.

– Och det har gått jäkligt bra för vi har släppt fyra låtar sedan i februari och de har spelats på riksradio allihop, säger Rickard Nilsson.

ANNONS

Han är den som sjunger och skriver låtarna. Förutom det jobbar han som musiklärare på ön, precis som flera andra bandmedlemmar. Två har visserligen bosatt sig i Göteborg, men alla kommer från Orust.

En lokal hitlåt tillägnad Assmunderöd

Precis som några av låttitlarna vittnar om är bandets musik lokal och hämtas ur vardagliga händelser och miljön på Orust.

– Vi spelar popbaserad musik ur ett lokalt sammanhang. Den handlar om att vara där man är och gilla det man är utan att behöva söka sig bort hela tiden.

När bandet bildades hette alla medlemmar utom Rickard Joel. De blev då Rickard and the Joels, som sedan blev jewels. Översatt till svenska: Rickard och juvelerna.
När bandet bildades hette alla medlemmar utom Rickard Joel. De blev då Rickard and the Joels, som sedan blev jewels. Översatt till svenska: Rickard och juvelerna. Bild: Kaptenrödskägg Photo

Just Assmunderöd har hittat rakt in i mångas hjärtan. Det är, berättar Rickard Nilsson, en vacker låt som handlar om saker man känner till.

– Det är faktiskt en gammal låt som har växt fram till att bli värsta hiten i byn. Den är lite poetisk, lite Gustav Fröding. Vi har inte spelat in den än, men vi ska göra det snart och så kommer den på en skiva vi ska släppa i vinter.

Fler låtar och en skiva är på gång

Skivan blir den första på fem år, men före det släpps en jullåt i november, och redan nu är ytterligare en singel på väg. Enligt Rickard Nilsson kan det vara den bästa han någonsin gjort.

– Vi jobbar för fullt i studion med Lyckligare nu, som släpps i augusti. Det här kommer bli bra grejer, den här låten tror jag mycket på. Den har potential att verkligen slå igenom.

Förra helgen spelade bandet på Slussens pensionat och nu ser de fram emot fler mindre livespelningar i sommar. Enligt Rickard har både den musikaliska pausen och den i övrigt hemska pandemin gjort bandet gott.

– Den här tiden sedan 2016 har jag samlat på mig så många låtidéer och det har hänt saker i livet, så det finns mycket att göra musik om. Det var bra läge att starta upp igen nu, och i och med pandemin kunde vi koncentrera oss på att vara i studion och göra låtar. Det har varit bra för oss, säger Rickard Nilsson.

ANNONS