Ovanligt fynd på Orust – första någonsin i Bohuslän

I slutet av augusti fick Bengt Johnsson i Henån ett färgglatt – och framförallt oväntat – besök. Enligt SLU är fyndet det första i sitt slag i Bohuslän.
– Den är liten men betydelsefull, säger Bengt.

ANNONS
|

I slutet av augusti kollade Bengt Johnsson av sin insektsfälla som vanligt. Bland fångsten fanns en liten men färgglad fjäril som han inte kände igen.

Intresset för insekter har funnits sedan åttaårsåldern och nu har han en fälla i trädgården i Henån med en kvicksilverlampa som ger ifrån sig ett ultraviolett ljus om drar till sig insekter av olika slag när det är mörkt. När han såg den lilla rosa fjärilen, som han uppskattar har cirka 20 millimeter i vingbredd, visste han inte vad det var.

– Jag hade ingen aning om vad detta var, jag hade aldrig sett den förut. Jag kollade mina böcker och på nätet utan att hitta något. Då sökte jag upp insektssidor på Facebook och då fick jag ju snabbt svar från många, berättar Bengt.

ANNONS

– Det var någon som la ut det på artportalen och det är ett landskapsfynd där då.

Fjärilsexperten: Första fyndet i Bohuslän

Karin Ahrné är fjärilsexpert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, hon skriver i ett mejl att såvida hon vet är Bengts fynd av Eublemma purpurina, också kallad Praktmjölfly, det första i Bohuslän.

”Arten betraktas som en tillfällig migrant som gynnats av det varmare klimatet och expanderar norrut”, skriver hon.

Fjärilen finns normalt i varmare klimat, oftast i Medelhavsområdet och österut på stäpplika områden.

Den här fjärilen i fråga kommer framöver att kunna beskådas på biblioteket på Kajutan dit Bengt bestämt sig för att skänka den.

– Jag tänkte skänka den till ön istället för att behålla den i min samling, så kan alla få ta del av den istället. Den är liten men betydelsefull, säger han.

LÄS MER:Kritiken: ”Det finns inget beslut om Sagahuset”

LÄS MER:Stenungsundsbon Emma Holmberg hoppas hitta kärleken i TV4:s ”Bachelor”

LÄS MER:Familjen Granath efter två år till havs: ”Minnen för livet”

ANNONS