Nu bjuder Ellösparken upp till dans igen

Många danssugna har under pandemin uttryckt ett uppdämt behov av att få snöra på sig dansskorna igen. Nu ges åter chansen när Ellösparken arrangerar onsdagsdans i sommar. Den gamla anrika folkparken lever då upp igen med fem danstillställningar med levande musik på scen, med start den 8 juni.

ANNONS
|

Många är besökarna som under årens lopp tagit sig en svängom i Ellösparken. Under parkens glansdagar på 60- och 70-talet ordnades här dans varje lördag och ibland även mitt i veckan sommartid. Uppemot 70 000 besökare gästade då parken varje år.

Under 80-talet dalade dock intresset och kräftgången för parken fortsatte sedan med bristande underhåll som följd. En snövinter i början av 2000-talet kom sedan dödsstöten.

– Det var en vinter med mycket blötsnö som då tog taket till den gamla dansbanan, berättar Åke Knutsson, ordförande i den ideella föreningen Ellösparken.

Byggde nytt tak

Under åren 2014-15 var botten nära och med bara elva medlemmar tvingades man göra en namn-och stadgeändring för den förening som försökte hålla liv i verksamheten. Detta för att välkomna fler eldsjälar i form av både ideella krafter, privatpersoner och juridiska personer.

ANNONS

– 2018 byggde vi sedan ett nytt tak över dansbanan och försökte därefter få igång verksamheten så smått igen med både konserter och dans, men även bio, föredrag och teater, berättar Åke Knutsson vidare.

Visar Svansjön digitalt

Varje år på senare tid har man till exempel i samarbete med Bolsojteaten i Moskva visat Svansjön digitalt.

– Det är förstås inte aktuellt i år, men i morgon på Kristi himmelfärdsdagen ger vi i stället en digital föreställning av just Svansjön i samarbete med Kievs nationella balettakademi. Allt till förmån för folket i Ukraina, berättar Åke Knutsson.

I sommar blir det nu också åter fokus på dans.

– Vi kommer i samarbete med artistförmedlingen och arrangören Prima Event, samt studieförbundet Vuxenskolan att bjuda in till fem onsdagsdanser med olika orkestrar på scen med start klockan 18 på kvällen, berättar Åke Knutsson.

Nyinköpt ljudanläggning

Först ut blir Spelfinkarna, som sedan följs av Haga-Lennart, Charlies, Mogna män och Hazzes.

För den som känner för att dansa utan levande musik i sommar finns samtidigt även den möjligheten. Detta sedan föreningen köpt in en ljudanläggning där man kan dansa till sin egen ihopsnickrade Spotifylista.

– Pengarna för anläggningen har skänkts av en kvinna som bor här i närheten och som det första året av pandemin frågade oss om hon fick låna dansbanan för att dansa här med sina danskompisar, berättar Åke Knutsson.

– Då rådde ju fortsatt en massa restriktioner om hur många man fick träffas tillsammans och man fick då heller inte dansa med någon annan än sin egen danspartner, fortsätter han.

Ställplatser för husbilsgäster

Intresset visade sig dock vara stort och sällskapet fortsatta att dansa i parken ända in på hösten, då de vid dåligt väder i stället dansade vidare i det så kallade A-huset.

– Överskottet av de pengar man drog in för inträde satte de sedan in på vårt konto och det är för dessa pengar vi nu införskaffat ljudanläggningen som vem som helst kan få låna bara de frågar oss först.

För den som kommer långväga ifrån för att dansa och lyssna på musik finns samtidigt möjlighet till övernattning. Detta i alla fall om man har husbilen med sig som kan parkeras på någon av Ellösparkens tolv ställplatser.

Onsdagsdans i Ellösparken

8 juni: Spelfinkarna

29 juni Haga-Lennart

6 juli: Charlies

20 juli: Mogna män

17 augusti: Hazzes

LÄS MER:Ta med husbilen till parken

LÄS MER:Premiären nära för öns första riktiga biograf

LÄS MER:Så blev invigningen av Ellösparken

ANNONS