Roger Janerfors delar ut instruktioner till Anna Kihlander till vänster och Angelika Roberts till höger.
Roger Janerfors delar ut instruktioner till Anna Kihlander till vänster och Angelika Roberts till höger. Bild: privat

Närproducerad amatörteater redo att sjösättas på Slussen

Den 22 augusti har Slussens teatersällskap nybildningsmöte på magasinet i Slussens hamn. Efter mötet bjuds det på ett smakprov ur första uppsättningen – Strindbergs Den starkare.

ANNONS

Enligt Roger Janerfors, initiativtagaren till teatersällskapet, hade de redan varit igång om inte pandemin satt käppar i hjulet.

– Vi ligger mer än i startgroparna, det kom en pandemi emellan, annars hade vi varit igång. Teatergruppen startar nu under hösten med workshops, manusarbete och repetitioner och vi är lokalt förankrade i magasinet på Slussen.

I magasinet som Roger talar om byggdes det träbåtar, stävekor och snipor fram till början på 00-talet. Gunnar Johansson huserade i magasinet och drev sitt båtbyggeri i närmare 50 år. Han var en välrenommerad båtbyggare och Orustvarven bland de främsta i landet.

– Vi kommer att bygga upp det kring Gunnar, men även de erkända målarna, Göteborgskoloristerna, som höll till på Slussen. Det kommer bli ett närodlat och lokalhistoriskt förankrat sommarspel som byggs upp av folk som bor på Slussen.

ANNONS

Egentligen hade teatersällskapet en annan uppsättning av P.O. Enquist på gång men den lades på is och kvar blev Strindbergs Den starkare. Efter nybildningsmötet den 22 augusti kommer hösten ägnas åt att bygga ihop teatersällskapet.

Den Starkare av August Strindberg

Pjäsen, en enaktare, tillkom sannolikt i december 1888.

Samtiden visade sig i stort sett oförstående till dess idé, en dialog mellan två kvinnor där den ena av dem inte yttrar ett ord, utan endast uttrycker sig med gester.

Efter att TV4 i augusti 2004 hade sänt Den starkare i regi av Thorsten Flinck och hade gjort ett avbrott i sändningen för reklam, vände sig Sveriges Dramatikerförbund till Svenska Akademien och hänvisade till Klassikerskyddet då förbundet ansåg att utsändningen innebar "en tydlig kränkning av såväl dramatikerns (Strindbergs) konstnärliga integritet som av publikens rätt till sin konstnärliga upplevelse.

Sändningen fälldes av nämnden och TV4 ålades att böta 50 000 kronor.

Källa: Wikipedia

– Under hela hösten bygger vi gruppen med workshops och teaterträning. Jag har redan börjat skriva synopsis inför sommarspelen 2022, men jag kan inte skriva för mycket – alla som ska vara med får vara en del av den kreativa processen. Jag är ingen som pekar med hela handen, det här kommer vi göra tillsammans.

Han berättar att Eva Gustafson, verksamhetsutvecklare med inriktning demokrati på Studieförbundet Vuxenskolan Väst, kommer att vara producent och samarbetspartner.

– Eva är producent och har suttit i interimsstyrelsen. Hon kommer även att producera sommarspelen 2022. Det har varit mycket arbete bakom och hon har varit en viktig kugge.

Hur många kommer att dyka upp på nybildningsmötet tror du?

– Vi hade första mötet för drygt ett år sedan och då var vi 25 personer som ville spela teater. Mellan tummen och pekfingret så räknar vi med runt 30 personer som blir aktiva. Det är mycket som händer runt Slussen, det finns många teatermänniskor och filmfolk.

– Det kommer finnas en plattform – en grund, jag har krattat och bäddat lite, så nu får vi se hur det tar sig. Och om man är teaterintresserad så är det bara att komma, och så kommer vi berätta om våra visioner och workshops, säger Roger Janerfors, konstnärlig ledare.

ANNONS