Under gårdagen genomsökte kommunen det markerade området utan resultat och fortsätter nu sitt sökande på andra platser i Henån.
Under gårdagen genomsökte kommunen det markerade området utan resultat och fortsätter nu sitt sökande på andra platser i Henån. Bild: Orust kommun

Mystisk vattenläcka i Henån

Just nu jagar kommunens VA-operatörer en vattenläcka med okänt ursprung.
– Över 400 kubik dricksvatten per dygn försvinner ut från systemet, säger Lars-Göran Thuresson, ledningsnätansvarig på Orust kommun.

ANNONS

Kommunen vädjar nu till Henånborna att hålla ögonen öppna medan man själva stänger av och sätter på vattenledningar för att lokalisera läckan, som blir större för varje dag.

– Igår såg vi att det var ungefär 350 kubik som försvann från systemet, nu verkar det som att över 400 kubik dricksvatten försvinner varje dag ut i naturen någonstans i området. Vatten skär ju i ledningarna och läckan kan bli större om vi inte hittar den, säger Lars-Göran Thuresson, ledningsnätansvarig på Orust kommun.

Han berättar att det för några år sedan kom en familj tillbaka till sitt hus som var vattenfyllt, nästan 3 000 kubik hade läckt in i huset.

ANNONS

– Man vill ju komma hem till ett hus, inte ett akvarium. Så jag vill uppmana alla att titta till sina sommarhus som stått tomma under vintern, men också att lokalbefolkningen ska hålla ögonen öppna efter till exempel fuktiga fönsterrutor, eller om det är ovanligt blött på någonstans, säger han.

Inga problem med dricksvattnet

Lars-Göran berättar att han inte ser något problem med att läckan skulle kunna leda till vattenbrist, men att sökandet efter den ändå kan ställa till med mindre problem.

– Vi stänger av vattnet för vissa hushåll när vi är ute och letar, vi försöker informera dessa innan vi gör det men ibland missar vi någon.

Han fortsätter:

– Det är inga bekymmer rent vattenmängdsmässigt, men det är ju helt meningslöst att skicka ut rent dricksvatten i naturen. Det är bättre att det används till matlagning och annat.

LÄS MER:Alla kyrkbänkar tas bort i Torps kyrka – ersätts med lösa stolarr

LÄS MER:Köpet i Kållekärrs centrum stoppas – av kommunen själv

ANNONS