Misstänks ha beställt knark på internet – åtalas för smuggling

Två män i 35-årsåldern åtalas, misstänkta för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott. Männen, hemmahörande i Stenungsund respektive på Orust, har enligt den stämningsansökan som lämnats in vid tingsrätten vid flera tillfällen försökt smuggla in narkotika från Tyskland.

ANNONS
|

Det var i början av mars som man kom männen på spåren efter att en försändelse av drygt 430 gram amfetamin beslagtagits av Tullverket i Malmö. Den ene mannen misstänks enligt stämningsansökan ha beställt narkotikan på internet och sedan adresserat den till sin kompis.

Amfetaminet byttes efter beslaget ut mot mjöl och försändelsen skickades sedan vidare till den namngivna adressaten.

Polis gjorde husrannsakan

De båda männen åtalas nu, misstänkta för grov narkotikasmuggling. Detta eftersom det enligt tingsrätten handlat om en så pass stor mängd narkotika som också ska ha utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning.

Männen, hemmahörande i Stenungsund respektive på Orust, åtalas också båda för försök till grovt narkotikabrott. Detta efter att den ene ska ha hämtat ut försändelsen för att överlämna till sin kompis, för misstänkt framtida försäljning. Något som dock stoppades av Tullverkets personal som grep männen på en parkering och sedan gjorde en husrannsakan hos mottagaren av paketet.

ANNONS

Nekar till brott

Båda männen nekar till brott. Åklagare har dock tillsammans med Tullverket i sin bevisning framlagt dels beslagsprotokoll och foton, dels analysresultat som visar på att den beslagtagna försändelsen innehöll amfetamin i den mängd som åberopats.

Till bevisningen har även bland annat hemlig telefonavlyssning bifogats, samt protokoll över meddelanden som hämtats från den ena mannens mobiltelefon respektive dator som dels tyder på gjorda narkotikaaffärer, dels visar sökningar på hur mannen letat på Darknet efter uppgifter om hur man själv tillverkar amfetamin och hur man gör om tullen hittar post med knark.

Häktade sedan mars

De båda männen åtalas vidare för att vid ytterligare ett tillfälle ha smugglat amfetamin från Tyskland. Detta ska ha skett i början av februari då försändelsen enligt stämningsansökan också ska ha nått hela vägen fram till Stenungsund.

De båda männen har suttit häktade sedan slutet av mars och huvudförhandlingar i målet kommer nu att hållas vid Uddevalla tingsrätt onsdagen den 8 juni.

ANNONS