Mini-Maria öppnas i april upp i Henån, tack vare ett samarbete mellan Orust kommun och Regionhälsan. Bilden är en arkivbild.
Mini-Maria öppnas i april upp i Henån, tack vare ett samarbete mellan Orust kommun och Regionhälsan. Bilden är en arkivbild. Bild: Nicklas Elmrin

Mini-Maria för unga med beroende öppnar i Henån

Från och med april kan ungdomar på Orust som har problem kopplade till alkohol eller droger få hjälp via nystartade Mini-Maria.
– Vi kommer vara samlokaliserade med Ungdomsmottagningen på Orust och bedriva Mini-Mariamottagning där en dag i veckan som det är planerat i nuläget, säger Ingela Martinsson, enhetschef Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Ungdomar i norra delarna av Västra Götaland som har risk för ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar kommer från och med april 2023 att kunna få hjälp på en ny öppenvårdsmottagning. Mottagningen heter Mini-Maria och modellen finns sedan tidigare i andra delar av regionen. De första mottagningarna startades i Stockholm med Maria ungdom som förebild, ursprungligen låg Maria Ungdom i gamla Maria sjukhus på Södermalm, därav namnet.

Mottagningen öppnar 20 april och är en närmottagning. Det innebär att den ligger som en underorganisation till de båda huvudmottagningarna i Trollhättan och Uddevalla. Närmottagningar kommer finnas i 13 av 14 av kommunerna i Fyrbodal.

ANNONS

Regionhälsan tillsammans med kommunen

– Sedan tidigare finns mottagningar runt om i Sverige och Göteborg har varit den mottagning som funnits längst inom Västra Götaland. Sedan 2021 har fler Mini-Maria-mottagningar startat inom Västra Götaland och nu är det vår tur i norr att öppna och bjuda in ungdomar och närstående till våra mottagningar vilket vi ser fram emot, säger Ingela Martinsson, enhetschef Västra Götalandsregionen.

Verksamheten drivs gemensamt av Regionhälsan och kommunerna. Mottagningen vänder sig till ungdomar upp till 21 år samt deras närstående. Stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och dennes familj och ha som syfte att leda till en förändring som håller över tid .

– Vi kommer ha fyra sjuksköterskor, fyra behandlare och en psykolog samt läkare anställda uppdelat på de två huvudmottagningarna. Dessa kommer jobba fullt ut med att möta ungdomar och deras närstående, säger Ellinor Ekensskär, enhetschef för socialtjänsten i Uddevalla kommun.

Ingen remiss

Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen, det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning.

Inför uppstart av Mini-Maria Norra har det gjorts en beräkning på antalet ungdomar i respektive kommun samt hur detta förhållande ser ut i jämförelse med områden där Mini-Maria finns och dess statistik.

– Alltså en uppskattning på hur besöksfrekvensen kan komma att se ut och det kvarstår ännu att se hur detta faller ut, något vi tänker följa nogsamt för att ha förutsättningar för att möta de ungdomar som önskar stödet, säger Ellinor Ekensskär.

Hon understryker att samverkan med andra är en viktig del i Mini-Maria, inte minst med ungdomens närstående liksom att förstå vilken hjälp ungdomen behöver och vad som är Mini-Marias del i det.

Gott resultat

– Om resultatet kan jag ändå säga att det är gott, andra Mini-Marior berättar om att ungdomar söker sig till dem, antingen på egen hand eller uppmanade av andra som närstående eller skola, kanske även socialtjänst och att många upplever sig hjälpta.

Hur kommer ni vända er till ungdomarna?

– Vi kommer gå ut med så mycket information vi kan, information på till exempel ungdomsmottagning, skola och andra arenor där ungdomarna kan finnas. I detta behöver vi också hjälp av personer som möter våra ungdomar, till exempel skolpersonal, i syfte att sprida informationen och kunna hänvisa ungdomen till oss. Informationsmaterial håller på att tas fram och vi tror också att ordet kommer sprida sig när vi väl är i gång.

LÄS MER:Busa är klubben där barnens behov sätts främst

LÄS MER:Kommundirektören: ”Det gäller att fånga upp tidigt”

LÄS MER:1,4 miljoner mer för nytt LSS-boende

ANNONS