Konfirmation populär på Orust – flest konfirmander i STO-området

Det har blivit mer populärt att konfirmera sig. I STO området har antalet 15-åringar som konfirmerat sig ökat de senaste åren, på Orust är det dubbelt så många som väljer konfirmation än riket i övrigt.

ANNONS
|

Vår och sommar är konfirmationstider för många ungdomar. Intresset för att konfirmera sig har varierat under åren men nu ser Svenska Kyrkan ett visst uppsving, i några pastorat. På Orust väljer närmare 60 procent av alla 15-åringar som tillhör kyrkan att konfirmera sig. I Stenungsunds pastorat är det endast 32,2 procent av alla kyrkotillhöriga 15-åringar som väljer konfirmation medan Tjörns pastorat kan räkna in 47 procent av kommunens 15-åringar.

Det är en stor skillnad mot genomsnittet i riket. I riket i genomsnitt väljer endast 35 procent av de 15-åringar som tillhör Svenska kyrkan att konfirmera sig. I hela landet valde förra året närmare 24 000 ungdomar att konfirmera sig. Det är en nedgång mot förra året då 26 000 konfirmerade sig.

ANNONS

I samtliga STO-kommuner är det fler flickor än pojkar som konfirmerar sig. Så är trenden även i riket, det är nästan dubbelt så många flickor som pojkar som väljer konfirmation.

Att intresset för konfirmation är så stort på Orust kan till stor del tillskrivas den satsning på pilgrimskonfirmation som pastoratet gjorde för sju år sedan. Sedan starten har mellan 50 och 70 ungdomar varje år valt att bli pilgrimskonfirmander. I helgen konfirmerades de ungdomar som i förra året började sin pilgrimsresa.

– På grund av pandemin har vi fått dela upp ungdomarna i två större grupper där jag ansvarat för en grupp och en kollega har ansvarat för den andra, säger Egil Midtbö, pilgrimspräst i Orust Pastorat.

Egil Midtbö, präst på Orust, har i sju års tid arrangerat pilgrimskonfirmationer där en resa till Rom ingår.
Egil Midtbö, präst på Orust, har i sju års tid arrangerat pilgrimskonfirmationer där en resa till Rom ingår. Bild: Erika Olofsson

Under söndagen konfirmerades 64 ungdomar i två olika kyrkor och med endast ett fåtal ungdomar i varje grupp. Egil Midtbö hade ansvade för fyra konformationer i Myckleby kyrka, övriga grupper var i Stala kyrka.

Pilgrimskonfirmanderna brukar åka på pilgrimsvandring i Rom, men på grund av pandemin fick denna resa ställas in i år. Förra året åkte Egil tillsammans med en kollega och ett stort antal ledare från kyrkan till Rom med över 70 ungdomar. I en vecka vandrade Orustungdomarna runt i Rom och fick möjlighet att besöka många stora sevärdheter som Colosseum, det antika Rom och givetvis St. Peterskyrkan.

– Vi har köpt flygbiljetter och bokat hotell till 80 personer på sportlovet nästa år. Jag hoppas att läget i världen ska vara så att vi kan åka till Rom med våra ungdomar då.

Det är mycket tack vare Egil Midtbös stora engagemang som pilgrimskonfirmationen blir av. Förutom resan till Rom får ungdomarna under en lägervecka, vandra tillsammans med Egil på pilgrimsleden på Orust.

När årets ungdomsgrupper nu lämnat, börjar planeringen för fullt inför nästa grupp 15-åringar. De som ska börja i årskurs 8 i höst har redan fått inbjudan att följa med antingen till Rom, eller närvara vid pastoratets andra grupp.

– Vi kommer nästa år att dela upp pilgrimskonfirmanderna i två stora grupper. En grupp är redan full, men det finns platser kvar i den andra. Konfirmationen och allt runt om den, är en av de gånger som kyrkan kan ge tillbaka mycket till sina medlemmar. Det är en enorm utmaning att nå människor, speciellt unga människor. Jag ser det som en tillgång att få låna dessa ungdomar under en tid.

Egil välkomnar fler ungdomar till pilgrimsgruppen, en grupp som är så mycket mer än en resa till Rom.

– Rom är ett av de mest kända pilgrimsmålen i världen. Konfirmationstiden är som en pilgrimsvandring, en tid att upptäcka och uppleva det som har med livet att göra. Vandringen börjar i samtal och gemenskap och blir en pilgrimsresa från Orust till Rom.

ANNONS