Kommunen: Vi kan inte ta emot mer

Viljan att hjälpa ukrainare på flykt är stor. Nu har Orust kommun fått sätta stopp – de kan inte ta emot fler saker.
– Vi behöver sortera upp och gå igenom det vi fått, säger Christina Maliqi vid kommunen.

ANNONS

Förra veckan öppnade Orust kommun upp Mollösunds skola för den som ville skänka utrustning till kommunens evakueringsboenden för ukrainska flyktingar.

De meddelade också att man kunde lämna saker vid butiken Andra chansen i Henån.

Och gensvaret var enormt, något ST-tidningen även rapporterade om förra veckan.

– Det är helt otroligt vad folk engagerat sig och ställt upp. Över all förväntan, säger Christina Maliqi, arbetsledare vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Man blir rörd när man ser vilken omtanke alla kommer med. Det är barn som plockat upp leksaker som de kommer och lämnar. Helt fantastiskt.

”Ingen vits sitta med jättelager”

Nu kan kommunen inte ta emot mer – åtminstone inte för tillfället. Det meddelar de via sin hemsida.

ANNONS

”Om vi upptäcker att det fortfarande finns saker som behövs när vi sorterat klart återkommer vi med en ny lista”, skriver de.

– Vi behöver sortera upp och gå igenom det vi fått. Vi behöver inte få mer saker än vi är i behov av. De lokaler vi har är inte så stora. Vi fick låna en större lokal i Henån där vi kan stå och sortera. Nu sorterar vi så att vi ser exakt vad vi har, det finns ingen vits att sitta med ett jättelager sedan, säger Christina Maliqi.

Hon fortsätter:

– Om någon ringer i dag säger vi nog att får avvakta lite, att vi behöver ta hand om det vi har.

Bland det som folk skänkt finns bland annat köksartiklar, soffor, madrasser, lakan, handdukar, hygienartiklar och tv-apparater.

Och mängder av sängar.

– Kanske 40 totalt, uppskattar Christina Maliqi det till.

Har totalt 78 platser

Kommunens arbetsmarknadsenhet har ansvar både för att ta hand om det som allmänheten skänkt och att iordningställa evakueringsboendena.

Totalt har kommunen 78 platser att erbjuda, har de tidigare meddelat, men om och när några flyktingar kommer flytta in är oklart.

Parallellt med att sortera allt material – vilket de tror att de kan vara färdiga med till slutet av veckan – är de alltså på plats vid de olika boendena.

Ett av dem är Mollösunds skola.

– Jag tror vi har sängar i alla boenden. Från början hade vi gästsängar, men efterhand har vi fått in riktiga sängar och har då bytt ut dem. Vi tänker att gästsängar är lättare att förvara om det skulle komma fler än vi möblerat för i dag. Så kan vi ha dem som reserv, säger Christina Maliqi.

ANNONS