Kommunalrådet om önskemålen: Oerhört dyrt med kollektivtrafik

Orust kommun kan inte bestämma över hur busslinjerna ska gå på ön. Däremot kan kommunen lämna in önskemål.
– Jag uppmanar ungdomarna att skicka en skrivelse till kommunen, så tar vi upp deras åsikter vid nästa möte med Västtrafik, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Många bussar skramlar tomma då de rullar på Orustvägarna. Antalet resenärer är få, förutom under tidiga morgnar och på eftermiddagar då skolungdomar ska till och från skolan.

LÄS MER:Ungdomar på östra Orust: ”Vi tar gärna bussen – men det finns ingen”

– Orust kommun betalar många miljoner varje år för skolbussar och linjelagd trafik, och regionen står för kostnaden för övrig busstrafik. Orust tillhör Fyrbodal och Tjörn tillhör GR, Göteborgsregionen, det kan förklara skillnaderna i hur olika trafiken är fördelad i de båda kommunerna, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Fler bussar till västra sidan

Kommunalrådet har förståelse för ungdomarnas problematik och även för deras vilja att åka kollektivt.

– Flatön och Malö har inga bussförbindelser alls. Det är ett problem som föreningarna på öarna lyft och som vi tar till oss.

ANNONS

Kommunalrådet håller med ungdomarna i Slussen om att det är fler turer till västra sidan av Orust än till östra sidan. Detta beror bland annat på att det bor mer människor på västra sidan, framför allt under sommarhalvåret.

– Detta är en fråga jag kommer att lyfta med Västtrafik. Vi borde kunna fördela turerna mer jämt över ön, som det är nu är det en sned och konstig fördelning.

Hon får många gånger höra åsikter om bussturer och påpekar är att det är svårt att ha turer som passar alla.

– Det är jättesvårt och en glesbygdsproblematik. Många bussar rullar under flera turer tomma, utan passagerare.

Uppmanar ungdomarna att höra av sig

Nattbussar från Stenungsund och Uddevalla har tidigare funnits, men är sedan ett par år tillbaka indragna. Anledningen är få resenärer.

– Det föll inte väl ut med nattbussar, det var alldeles för få som reste med dem för att det skulle finnas ekonomi i att ha dem kvar.

Kommunalrådet uppmanar ungdomarna i Slussen att höra av sig med en skrivelse till kommunen. De får gärna skriva ett medborgarförslag, kallat Orustförslag, men även höra av sig direkt till kommunalrådet och kommunens kansli med sina önskemål.

– Vi kan som kommun inte fatta beslut som inte rör den kommunala verksamheten, som till exempel fler ambulanser, fler poliser eller som här, fler bussar. Däremot kan vi föra dialog med Västtrafik, så jag föreslår att de skickar skrivelsen även till oss ansvariga politiker.

ANNONS