Klassiska porten med dödsbudskapet ska räddas

”Tänk på döden” är orden alla som kör in i Mollösunds samhälle ser. Kyrkoporten med inskriptionen håller dock på att försvunna under jord, nu är en räddningsaktion igång.

ANNONS
|

Det är den kanske mest fotograferade kyrkoporten i hela landet, den vita murade i Mollösund med de dystra orden ”Tänk på döden”. Porten finns vid Mollösunds gamla kyrkogård. Från början hade Mollösund en träkyrka som låg på den gamla kyrkogården. Kyrkan byggdes troligen under den stora sillfiskeperioden 1556-1588. Men under 1800-talet blev kyrkan för liten för den växande befolkningen. Den var också i behov av reparation, så till slut bestämdes det att en ny kyrka skulle byggas, dagens kyrka stod klar 1866.

Kvar fanns den gamla kyrkogården med en mur runt. I muren finns en öppning där den så omtalade porten finns.

ANNONS

LÄS MER:Planer på byggnation i Mollösund rör upp heta känslor

Åren har gått och Mollösunds samhälle har vuxit. Den grusväg som en gång gick förbi kyrkogården är sedan länge asfalterad. Trafiken har gjort att sättningar har upptäckts i kyrkomuren. Porten har även den naggats av tidens tand.

– Porten ser ju i hoptryckt ut efter att man höjt landsvägen flera gånger. När den var ny var den betydligt högre än den var bred, nu är den väl nästan tvärtom. Vår personal har haft svårt att komma in med arbetsfordon på området, porten är så låg att besökarna slår i huvudet när de ska besöka kyrkogården, säger Anna Thorsteinsdottir, fastighetsansvarig inom Orusts Pastorat.

LÄS MER:Två familjer tar över prästgården i Mollösund

Porten är viktig att bevara så beslut fattades i pastoratet att en renovering var ett måste. Markförhållandena i området är inte varit de bästa under årens lopp, vilket gjort att porten satt sig och sprickor har bildats. Det som görs nu är att delar av porten har sågats av och kommer att höjas.

– Risken fanns att allt skulle rasa, rasrisken var något vi har haft med oss sedan beslutet att renovera porten togs. Beslutet om att genomför ett så riskabelt ingrepp har vädrats mellan sockenråd, församlingsråd och arbetsutskott även myndigheter och sakkunniga har varit med och vi landade i att vi kör på.

Pastoratet har valt att anlita byggare med erfarenhet från liknande projekt. Inför starten av renoveringen gjordes även provgrävningar intill kyrkogårdens ingång. Närmast pelaren till porten syns det tydligt hur mycket av pelaren som är under mark. Detta som en följd av sättningar och av att vägen höjts under åren. Exakt hur gammal porten är, det vet inte Anna Thorsteinsdottir.

LÄS MER:Discofeber över Mollösunds fotbollsplan

– Vi provborrning fanns inte de gamla tegelpelarna kvar från 1700-talet, man kanske revs den gamla porten helt i samband med reparationen som gjordes 1925. Det var då "Tänk på döden" tillkom. Man kan ännu se spår av gjutformarna av trä som användes då. Innan denna reparation var pelarna slätare. Korset ovanpå porten stod ursprungligen på en sockel och fanns ett mindre kors rakt ovanför varje pelare.

Renoveringen kommer göra att porten blir hållbar i många år till.

– Nu blir porten mer estetiskt riktig, nu blir den högre än den är bred, men framförallt blir den mer hållbar än vad den är i dag.

ANNONS