Klart för inflyttningsfest – tre år efter branden

2019 brann en lägenhetslänga på Kaprifolvägen i Henån. På samma plats står nu ett nytt hus, med 13 lägenheter.
– Lägenheterna blev snabbt fulltecknade, vi fick in 320 intresseanmälningar för projektet, säger Martin Hellgren, vd för Stiftelsen Orustbostäder.

ANNONS
|

Det var i början av januari 2019 som en kraftig brand bröt ut på Kaprifolvägen i Henån. När polis anlände brann det på första och andra våningen i huset och sedan spred sig elden även till taket. 16 lägenheter totalförstördes. Ingen människa kom till skada och de som bodde i huset kunde evakueras. Branden medförde att ett 15-tal personer blev bostadslösa.

Ordnade boende till de hemlösa

– Samhället ställde upp på ett otroligt sätt för de bostadslösa och alla fick på olika sätt nya bostäder, en del fick inom vårt bestånd, andra ordnade bostad på annat håll, säger Martin Hellgren, vd för Stiftelsen Orustbostäder.

Relativt snart beslutade styrelsen för Orustbostäder att huset, som var byggt 1972, skulle återuppföras inom gällande detaljplan. Stiftelsen stötte dock på viss patrull vid bygglovshanteringen vilket har gjort att bygget dragit ut på tiden.

ANNONS

– Det är inte samma byggnormer i dag som då, så det blev att vi fick planera för 13 nya lägenheter i storleken från ett rum och kök till tre rum och kök.

Nu är lägenheterna klara för inflyttning. Intresset har varit stort, 320 intresseanmälningar fick stiftelsen in.

Stor efterfrågan

– Lägenheterna blev snabbt fulltecknade. Vi får ett stort åldersspann bland hyresgästerna, den yngsta personen är 22 år och den äldsta 83. Det är riktigt roligt att våra lägenheter har en så stor efterfrågan och lockar en så bred målgrupp.

Det nya hyreshuset är byggt på samma plats som det gamla och påminner i arkitekturen mycket om den del av lägenhetslängan som klarade sig från att bli brandskadad. Det gamla lägenhetshuset har fått en make over i samband med nybygget. Nya balkongräcken, fronter och tak. Det har även blivit ny ventilation och utsidan har snyggats upp.

– Vi är otroligt nöjda med slutresultatet. Att här finns en stor variation på lägenhetsstorlekar, från ettor till treor, ser vi som mycket positivt, säger Ingemar Talje (M) ordförande i stiftelsen Orustbostäder.

Lägenheterna som i veckan är klara för inflyttning är ljusa och luftiga. Martin Hellgren visar runt, parkettgolv finns i alla lägenheter och badrummen är kaklade och utrustade med egen kombitvättmaskin.

Solpaneler på taket

– De flesta lägenheter har också tillgång till egen uteplats eller balkong, det är ett otroligt fint läge här med stort ljusinsläpp in i byggnaderna.

Solen tar stiftelsen nytta av. På taket till lägenhetslängan har det installerats solpaneler och uppvärmningen är bergsvärme.

– Målsättningen är att förbruka drygt hälften av energihushållskraven enligt Boverkets byggregler.

LÄS MER:Nytt hus på gång efter brand i radhuslänga

LÄS MER:Nu rivs brandskadad lägenhetslänga

LÄS MER:Plan ändras för nedbrunnet hus

LÄS MER:20 bostadsrätter planeras i Stocken

ANNONS