Här startar nya mötesplatser för äldre

Att känna sig ensam, exkluderad och inte delaktig i ett sammanhang är känslor som alla kan uppleva. Men ensamhet är framför allt ett stort problem bland äldre. Detta vill Orust kommun ändra på, i dagarna startas mötesplatser upp för de äldre i kommunen.

ANNONS
|

Ett femtontal personer är samlade i det lilla kaféet i Eklunden. De väntar alla på att dagens program för mötesplatser äldre ska dra i gång. Det pratas och skrattas runt borden, det hembakade från kaféet och det nybryggda kaffet gör sitt till att stämningen är god.

– Det är detta jag är ute efter, att våra äldre ska få träffas, umgås och skapa kontakter, säger Lena Dramsvik som håller i mötesplatsträffarna.

Pengar från Socialstyrelsen

Lena Dramsvik är en riktig idéspruta och en välkänd profil i Svanesund. Hon skapade innan pandemin träffar för äldre, även vid kommunens äldreboende. Detta under projektet Aha-upplevelser, ett projekt som kom till tack vare pengar från Socialstyrelsen. Det är ett liknande upplägg hon har i dag.

ANNONS

– Ensamheten tär, men är svår att ta sig ur. Att många känner sig ensamma vet man, svårare är att veta vad man ska göra åt det, säger hon.

Med Aha-projektet såg Lena Dramsvik vad som behövs och hur ett lämpligt upplägg för liknande verksamhet kan vara. Hon sökte på nytt stöd från Socialstyrelsen för Föreningen Svanesunds räkning för att starta upp olika träffpunkter för äldre i Svanesund.

– Jag fick 100 000 kronor att skapa olika aktiviteter för. Detta gör jag genom Föreningen Svanesund. Träffpunktsmötena är för de över 62 år som känner att de behöver träffa fler människor eller helt enkelt utöka sina intressen.

Viktiga är att ses

Träffarna som hålls i Eklunden blev snabbt populära.

– Jag är samordnare men det är deltagarna som gör träffarna. Min tanke är att de ska bli föreläsningar, utflykter, vi ska ha läs och reseträffar. Vi kommer ha samarbete med övriga föreningar i samhället, vi kan bland annat prova på att kasta varpa här utanför Eklunden. Det viktiga är inte vad vi gör, utan att vi ses.

Nu är det inte bara de boende i Svanesund som får ta del av träffarna. Orust kommun har valt att satsa på träffpunkter över hela ön. Lena Dramsvik är anställd som projektledare och ska starta upp liknande verksamhet i Henån och Ellös. Kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) är även ordförande i kommunens folkhälsoråd.

– Det är så många äldre som frågat om det inte går att ordna platser där de kan träffas och prata med andra i sin generation, säger hon.

Kommunalrådet påpekar hur viktigt det är att alla, även äldre människor, har aktiviteter som berikar både kropp och själ.

– Det finns så många ensamma i kommunen. Många sitter hemma i sitt hus då partnern gått bort men det finns även de som är ensamma i en tvåsamhet. Vi vill verka för att skapa fler aktiviteter för äldre som gör att människor möts.

Folkhälsorådet har nu skjutit till pengar och anställt Lena Dramsvik som projektledare för träffarna.

"Våra äldre är viktiga”

– Det är två olika projekt, en del i Svanesund är föreningsdrivet men kommunen satsar i Svanesund, Henån och Ellös, med Lena Dramsvik som den gemensamma nämnaren på de tre platserna.

På måndagar bjuder hon in till träffar i Svanesund, på onsdagar är det aktivitet i Henån och på fredagar blir det de äldre i Ellös som kan komma till träffarna. Detta är en medveten satsning på den äldre målgruppen, menar kommunalrådet.

– Detta har jag längtat efter länge, det är en form av verksamhet har saknats i kommunen. Våra äldre är viktiga och nu har vi en kreativ projektledare så jag hoppas att många hörsammar och kommer till träffarna.

LÄS MER:Kommunens grepp för att få invånarna att umgås: En samtalsbänk

LÄS MER:Träffas tillsammans för att bryta ensamheten

LÄS MER:Kaprifolgården och Strandgården blir intraprenad

ANNONS