Här får hundar bada – och inte bada – i sommar

I sommarvärmen är det inte bara vi människor som längtar efter att ta oss ett svalkande dopp. För de med fyrbenta familjemedlemmar är det inte alltid så lätt att hitta en badplats där även de får vistas. Men det finns en del platser dit även hundar är välkomna.

ANNONS

Stocken camping på västra Orust har till exempel både ett eget hundbad och ett hundspa där hundarna kan duscha efter att ha svalkat sig i det salta havet.

– Där finns även hundschampo, balsam och en liten hårtork så man kan fluffa till sina hundar efter badet, berättar campingägaren Anita Alm.

Vid det allmänna badet på campinganläggningen är hundar även välkomna, om de hålls kopplade och håller sig på klipporna en bit från själva stranden och bryggorna.

Campingägaren Anita Alm säger att deras hundbad och hundspa fått många positiva reaktioner och att det redan nu är fullt hundliv på stranden.
Campingägaren Anita Alm säger att deras hundbad och hundspa fått många positiva reaktioner och att det redan nu är fullt hundliv på stranden. Bild: Camilla Moestedt

– Men då har de ju å andra sidan som sagt också sin egen lilla strand bara en bit bort där de får bada så mycket de vill, säger Anita Alm.

ANNONS

Inte på själva stranden

Till Talbo badplats i Ödsmål, som sköts av Hällungens fritidsförening, är hundar också välkomna, men inte på själva stranden.

– Dit får man inte ha med sig hunden, men vi har ett ställe alldeles bakom själva omklädningsbyggnaden dit man får ta med sig hunden så att den kan bada. Men då måste den också stanna där hela tiden, säger Reinhold Andersson, ordförande i föreningen.

Vid övriga kommunala badplatser i Stenungsund gäller den enkla regeln: ingen hund med sig under badutflykten.

– Det kanske låter lite trist, men det är de reglerna vi har. Sedan får man förstås låta sin hund bada på andra platser där allemansrätten gäller, säger Per Jönsson, driftsamordnare för Stenungsund arena.

Förbud även på Tjörn

I Tjörns kommun gäller också förbud att ta med sin hund till samtliga kommunala badplatser.

Hundar är inte välkomna på STO:s kommunala badplatser, men i övriga vikar där allemansrätt gäller är det fritt fram att låta sin hund doppa sig, bara man visar hänsyn till andra badgäster.
Hundar är inte välkomna på STO:s kommunala badplatser, men i övriga vikar där allemansrätt gäller är det fritt fram att låta sin hund doppa sig, bara man visar hänsyn till andra badgäster. Bild: Catrin Hansson

– Det finns inte några allmänna anvisade hundbad, vad jag känner till i alla fall. Men det finns ju å andra sidan gott om vikar runt om på ön där allemansrätten gäller, säger Ann H Haraldsson, vd och turistchef för Södra Bohusläns turism.

Fritt fram vid visad hänsyn

Det samma gäller på Orust där hundar inte får vistas på allmänna badplatser, annat än på anvisad plats under badsäsong.

– Enligt de lokala hälso- och skyddsföreskrifterna är det inte tillåtet att ta med sig hunden dit, men i övrigt gäller förstås allemansrätten och sunt förnuft även här, säger Anne-Maria Bardh, miljö- och hälsoinspektör i Orusts kommun.

– Hittar man en vik där man inte stör någon annan genom att låta sin hund hoppa i är det därför inget som hindrar, bara man visar hänsyn mot andra. Det gäller förstås då också om att plocka upp efter sin hund och ta med sig eventuella hundbajspåsar, poängterar hon vidare.

Detta gäller angående hundar, bad och allmänna ordningsföreskrifter

TJÖRN

Hund får inte vistas på allmän begravningsplats, lekplats eller badplats. Inte heller på gräsmatta som upplåtits för lek. Tik ska under tiden hon löper alltid vara kopplad eller hållas inom inhägnat område.

ORUST

Hundar får inte, annat än på anvisad plats, vistas på allmänna badplatser inom kommunen under badsäsong. Badsäsong är det mellan den 15 maj och 31 augusti.

Hundar ska hållas kopplade på torget och gångstråken i Henåns hamn, på lekplatser eller för lek upplåten yta, samt på färjornas tilläggsplatser/terminal i Tuvesvik och Käringön, samt färjans tilläggsplats med anslutande promenadstråk i Gullholmen.

STENUNGSUND

Hundar får inte vistas på allmän begravningsplats, badplats, lekplats eller för lek upplåten gräsmatta. Hundar ska hållas kopplade på försäljningsplats, medan torghandel pågår, samt under tiden 1 april till 30 september i park.

Källa: Kommunernas allmänna lokala ordningsstadga

ANNONS