Här är Bohusläns knasigaste träd

Skogssällskapet har nu utsett Sveriges mest knasiga träd i landets alla landskap. I Bohuslän är det ett träd i Henån som tar hem den något udda titeln i år.

ANNONS
|

Knöliga, slingriga och finurliga – under sommaren har stiftelsen Skogssällskapet efterlyst Sveriges landskaps allra knasigaste träd. Och nu har ett per landskap valts ut. I Bohuslän är det ett träd i Henån som fått titeln i år. Det så kallade X-trädet var det träd som stod ut mest.

Kampanjen är ett sätt för Skogssällskapet att bidra till ökad kunskap om mångfalden i skogen.

– Skogens knasiga träd väcker ett väldigt stort engagemang. Otroligt många har gett sig ut i naturen och delat med sig av den mångfald som finns där just de bor, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Knasiga träd lämnas ifred

Trots att skogen brukas aktivt så lämnas ofta de knasiga träden kvar. Det beror till största del på att de har lågt virkesvärde. Ofta blir de träden hem åt fåglar eller insekter och kan också bli väldigt gamla.

– Att äga skog är både en möjlighet och ett ansvar. För oss på Skogssällskapet är det viktigt att skogen sköts ansvarsfullt och hållbart, så att den både ger klimatsmart råvara och är rik på biologisk mångfald, säger Karin Fällman Lillqvist, i pressmeddelandet.

Skogssällskapet har utsett årets mest knasiga träd i 23 av Sveriges 25 landskap, samt ett i Stockholms län. Ångermanland och Härjedalen saknade bidrag till tävlingen.

Så uppstår knasiga träd

• Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

• Trädet kan växa in i eller över metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

• Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Källa: Skogssällskapet.

ANNONS