Akademibokhandeln på Stenungstorg.
Akademibokhandeln på Stenungstorg. Bild: Frida Ekborg

Hantverksböcker säljer slut: ”Folk vill hitta på andra saker”

Böcker om stickning, virkning och träsnideri – det är tre grenar inom hantverk som fått ett uppsving det senaste året. Pernilla Kinnskog, butikschef på Akademibokhandeln i Stenungsund, tror att det kan vara en pandemieffekt.
– Min känsla är att det kan vara av den anledningen.

ANNONS

Hon poängterar att det så klart inte går att veta den exakta anledningen till försäljningsökningen, men att den stora ökningen hållit i sig under hela 2021.

– Vi har sålt mer hantverksböcker överhuvudtaget. Både om att sticka och virka och även om träsnideri. Det har varit mycket till julklappar, då var det väldigt tydligt, men det har varit en ökning sedan ett tag tillbaka, säger Pernilla Kinnskog och fortsätter:

– Generellt har bokförsäljningen ökat, men vi har helt klart märkt att hantverkssektionen har ökat ännu mer. Folk vill hitta på andra saker.

Snida i trä populärt

Det har sålts böcker som både riktar sig till nybörjare och till de lite mer ”flinka” som kanske vill ha speciella stickböcker.

ANNONS

LÄS MER: Garnbutiken i Ellös lockar busslaster med kunder

Men det är en hantverkskategori som sticker ut när det gäller böcker för nybörjare.

– Böcker om att snida hemma i trä, där märkte vi en tydlig ökning. Tidigare har det inte riktigt varit så att det är flera kunder i veckan som frågat om det, säger Pernilla Kinnskog.

Försäljningen av hantverksböcker har till och med gått så bra att vissa titlar helt har har sålt slut, innan de knappt nått butiken.

– Ja, så har det varit. Vi har kanske inte alltid fått in dem i paritet med hur stor efterfrågan är. Och när det gäller träsnideriböckerna så var det en specifik titel för nybörjare som vi tog in förra året och nästan inte hann få in förrän den var slut och vi fick beställa mer. Det är roligt att det går tillbaka lite mot hantverk.

Trender påverkar

En annan anledning till varför handarbete har blivit så populärt, tror Pernilla Kinnskog, är trender i samhället och vad som syns i rutan.

– Det beror mycket på vad de pratar om för böcker i media. Det har stor genomslagskraft, säger hon.

Känslan är också att fler yngre personer börjar intressera sig för hantverk.

– Jag kan inte uttala mig om vem mottagaren är eftersom personen som köper boken kan köpa den till någon annan. Men min känsla är att det är många personer i 30-50-årsåldern, säger Pernilla Kinnskog.

Fyra boktips om hantverk för nybörjaren

Sticka steg för steg tekniker, maskor och mönster

Virkade vänner dina kompisar

Virka steg för steg tekniker, maskor och mönster

Tälja och snida i trä: en modern guide till kreativt skapande

ANNONS