Göksäter har utvecklats från att vara en liten lanthandel till att bli en butik med 8 000 kvadratmeter affärsyta.
Göksäter har utvecklats från att vara en liten lanthandel till att bli en butik med 8 000 kvadratmeter affärsyta. Bild: Göksäter

Göksäters udda val: stängda söndagar

Med anor från 1866 har Göksäter på Orust utvecklats från att vara en liten lanthandel till att bli en butik med 8 000 kvadratmeter affärsyta. Till Göksäter kommer människor från när och fjärran för att handla allt du kan tänkas behöva i ditt hem. Men på söndagar är det stängt.

ANNONS
|

Familjeföretaget drivs idag av syskonen Gun-Britt Svensson och Rolf Arvidsson som båda varit engagerade sedan barnsben.

– Jag expedierade min första kund redan när jag var tio år, berättar Gun-Britt och menar att handel har hon i blodet.

Trendiga söndagar

Idag är vi vana vid att kunna besöka butiker och annan handel sju dagar i veckan. På Göksäter fungerar det på annat vis, butiken har nämligen stängt på söndagar.

– Ja, vi är nog lite ovanliga som väljer att ha stängt på söndagar och det är ett högst medvetet val. Vi ser det som personalfrämjande då vi är ett familjeföretag där alla är väldigt engagerade. Det är skönt att veta att man åtminstone är ledig varje söndag. I tider som går i utmattningens tecken är vi rädda om vår personal.

ANNONS

Gun-Britt säger att det ibland känns som om de uppfattas som trendiga som envisas med att hålla söndagsstängt.

– Men det finns faktiskt andra delar i livet än handel, skrattar Gun-Britt och tillägger att alla besökare är varmt välkomna alla andra dagar.

Upplevelse i naturskön miljö

I butiken som byggts om, byggts ut och utvecklat sitt sortiment genom åren finns något för alla. Du hittar såväl kläder, leksaker, husgeråd, heminredning och tyger som mattor och verktyg.

– Vi säljer allt utom mat och för många är det mer än ett besök att komma hit. Det är en upplevelse och vi tillgodoser alla familjemedlemmars behov. Förutom vårt sortiment har vi café, en fin lekplats och vi är belägna i en fantastiskt vacker, lugn och lantlig miljö.

Ta dig tid - hitta guldkornen

Att Göksäter är ett populärt resmål beror på att butiken har ett brett utbud till vettiga priser menar Gun-Britt. Och att ha bråttom vid sitt besök är inte att rekommendera.

– Vi är en stor butik och tar du dig tid att i lugn och ro kika på respektive avdelning är chansen stor att du hittar fantastiska guldkorn till svårslagna priser. Jag vill gärna lyfta vår textilavdelning där vi tillhandahåller konfektions- och gardintyger av hög kvalitet på metervara. Vi har personlig service som hjälper dig att både tänka och mäta ut din tygåtgång.

Tryggt i coronatider

Att pandemin påverkat Göksäter som annan handel råder ingen tvekan om. Juli månad är försäljningsmässigt tre gånger som stor som januari berättar Gun-Britt.

– Ja, innan pandemin förstås. Förra året såg inte ut som det brukar. Dock var vi snabba på att införa egna åtgärder vad gäller antal besökare redan innan begränsningarna tog form. För oss är det viktigt att såväl våra kunder som vår personal känner sig trygga hos oss. I sommar fortsätter vi att begränsa antal besökare, delar på in- och utgångar så att kunder inte möts i onödan och givetvis tillhandahåller vi handsprit. Allt för att vi är rädda om personal och besökare.

ANNONS