Freja Offshore ansöker om tillstånd för flytande vindkraftparken Mareld

Nu har företaget Freja Offshore ansökt om tillstånd för att bygga den flytande vindkraftparken Mareld. Planen är att den ska ligga drygt 40 km rakt västerut från Orust.

ANNONS
|

Freja Offshore har på tisdagen lämnat in en ansökan om att få bygga och driva den flytande vindkraftparken Mareld, uppger företaget i ett pressmeddelande. Ansökan lämnas in till klimat- och näringsdepartementet.

Parken planeras att byggas cirka fyra mil rakt västerut från Orusts kust, på gränsen till Norge och Danmark. Enligt GP kommer Mareld omfatta totalt 165 vindkraftverk, och en del av dessa planeras också att byggas utanför Lysekil.

Vindkraftsparken uppges i pressmeddelandet ha potential att leverera 9-12 TWh årligen när det är fullt utbyggt. Det motsvarar över hälften av hela Västra Götalandsregionens elförbrukning, enligt pressmeddelandet.

Regeringen ska nu bereda ansökan och hämta in synpunkter från olika myndigheter i en remissrunda. Därefter ytterligare synpunkter samlas in innan man fattar ett beslut.

ANNONS

”Milstolpe”

– Det här är en milstolpe för oss – efter två års arbete är vi nu redo att söka tillstånd för den flytande vindkraftparken Mareld. Flytande vindkraft har unika egenskaper och kan placeras långt ut till havs där det inte stör, vilket i mångt och mycket gör att vi kommer undan många av de problem vi ser med konventionell vindkraft. Vi hoppas nu att dessa egenskaper även jobbar till vår fördel i processerna framåt, säger Magnus Hallman, vd på Freja Offshore, i pressmeddelandet.

Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, har tidigare till ST-tidningen uttryckt intresse för satsningen.

– Vi måste få in mer el, annars försvinner företagen utomlands. Och de kan försvinna fort, riktigt fort, sade han då.

Grannen positiv

Även när ansökan är inskickad är han positiv och säger i pressmeddelandet:

– Detta kan inte bara möta regionens behov av lokalproducerad el som driver ner elpriserna, utan kan även bidra till att behålla och stärka vår industriella bas. Industrietableringar som kräver elproduktion är avgörande för vår regions ekonomiska utveckling och jobbmöjligheter för våra invånare. Vi är engagerade i att stödja investeringar som ökar vår konkurrenskraft och vi ser fram emot att samarbeta med Freja Offshore för att göra detta projekt till en framgång.

LÄS MER:Flera stora vindkraftparker kan byggas utanför västkusten

ANNONS