Föreningsveckan ska ge inspiration och utveckling

Det är en vecka som ska ge möjlighet till utveckling och inspiration. Målgruppen är alla aktiva, i så väl idrottsföreningar som andra samhällsföreningar.
– Det är viktigt att lyfta föreningslivet, säger Ann-Louise Olsén stf VD vid Orust Sparbank.

ANNONS

Det började 2017 som ett projekt. Föreningsveckan prövades för första gången, det blev en vecka med en rad föreläsningar som vände sig till föreningsaktiva i Orust kommun.

– Det föll så väl ut att vi året efter drog igång Föreningsveckan i dess nuvarande form, säger Thomas Hagelberg, idrottskonsulent för SISU, i Fyrbodal.

RF-SISU Västra Götaland är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer och medarrangörer till Föreningsveckan. Orusts Sparbank och Orust kommun är även de arrangörer i samarbete med föreningarna på Orust. Föreningsveckan pågår mellan 8 och 11 november, och börjar med en föreläsning om talangutveckling inom ungdomsidrotten, där PG Fahlström talar om forskningen kring talangutveckling. Samma kväll delas Orusts Sparbanks ungdomsledarstipendium delas ut.

ANNONS

Två stipendium

– Det är viktigt att lyfta föreningslivet, säger Ann-Louise Olsén stf VD vid Orusts Sparbank.

Banken väljer att dela ut sitt ungdomsledarstipendium under föreningsveckan och även Orust Sparbanks kulturstipendium.

Även om föredragen till stor del är inriktade mot idrottsföreningar finns det mycket matnyttigt att hämta även för aktiva inom samhällsföreningar och kulturföreningar, lovar kulturchef Rickard Wennerberg.

– Det är många riktigt intressanta föredrag, som Loui Sand som mycket öppet kommer att prata om hur det är att vara mörkhyad, adopterad och transsexuell. Loui var tidigare landslagsspelare i damlandslaget och spelar nu i herrallsvenskan.

En annan stor idrottsstjärna som kommer är Emma Igelström. Hon var tidigare framgångsrik simmare specialiserad på bröstsim. Under karriären vann hon bland annat fyra VM- och 13 EM-guld.

– Hon kommer bland annat att prata om psykisk ohälsa, säger kulturchefen.

Alla välkomna att lyssna

Ett fjärde föredrag blir det under veckan, det är TV-profilen Jonas Karlsson som kommer att föreläsa om doping.

Information har gått ut till alla föreningar i kommunen med förhoppningen att många ska nappa på erbjudandet att gå på gratis föreläsningar. Intresset för veckan är stort, men det finns plats för fler, enligt Malin Andersson, enhetschef fritid.

– Föreningsveckan är unik, det finns inget liknande upplägg i vår närregion. Jag hoppas att föreningarna på Orust nappar och anmäler sig. Det går även för boende utanför Orust att anmäla sig till föreläsningarna.

ANNONS