En lyckad heldag på den annorlunda gården

Missnöjet över kommunens brist på aktiviteter för funktionsvarierade födde idén hos Anita Johansson att ordna något själv. Resultatet blev en heldag på Nedergården i Myckleby där du kan klappa djur som kameler, emus och lamor.

ANNONS

Varje dag kommer det folk till Göran Andersson och Helena Helgessons gård i Myckleby. Anita Johansson har i många år känt till gården och dess djur. Hon brukar åka hit med barn och barnbarn för att titta på och klappa djur som kameler, åsnor och alpackor.

– För att vara riktigt ärlig så brukar jag åka hit själv ibland för att klappa djuren. Här vet jag att djuren har det så jädra bra också, säger Anita som bor bara några kilometer bort.

Anita och hennes man Reidar Johansson var med och startade FUB, Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, på Orust 1990. De har en dotter med funktionsvariation och känner till Orusts olika boenden, vårdare och vårdtagare via förbundet. Anita Johansson upplever att det finns en brist på aktiviteter för människor med funktionsvariation på ön.

ANNONS

– De har suttit hemma nu hela coronapandemin och sommaren. Vi kände att det var dags att göra något, säger hon.

Tillsammans med Leif Kinle ordnade Anita ihop eventet för alla på Orust med funktionsvariation och dess vårdare. Inbjudningarna skickade hon ut personligen eller åkte förbi de olika hemmen. Under lördagen drog eventet igång i Henån där alla deltagare blev upphämtade i jeep eller veteranbil för att åka upp till Myckleby och träffa djur, grilla korv och umgås.

– Det blev en riktig fullpoängare. De var så lyckliga, säger gårdsägaren Göran Andersson.

På eventet under lördagen deltog runt 100 vårdare och vårdtagare. Dagen efter var det nästan lika många personer som dök upp. Även när det inte är planerade event strömmar nyfikna besökare till den unika gården. För de som vill rida kamel är det dock viktigt att ringa och boka innan, förtydligar Göran.

– Man ska va annorlunda om man ska passa in i Myckleby, säger Göran Andersson som en kommentar till hans speciella samling av djur på gården.

ANNONS