Det uppger länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet på sin Facebooksida. Detta med anledning av att Livsmedelsverket vid sitt senaste analysresultat upptäckt mycket höga bakteriehalter i blåmussla. Detta med cirka 5,5 gånger gränsvärdet.
Även produktionsområdet Boxviks kile, strax norr om Lyresund, ska vid myndighetens senaste provtagning ha visat på bakteriehalter över gränsvärdet, varför det anses finnas skäl att anta att ett större område är påverkat.
LÄS MER:Dykare varnar för klängmedusor
Då provtagningen endast gjorts på blåmussla kan man heller inte utesluta att även ostron och hjärtmussla har bakteriehalter över gränsvärdet, uppger myndigheten som därför beslutat att stänga ned produktionsområdet för musslor och ostron vid Lyresund tills vidare.
Allmänheten avråds samtidigt från allt självplock i området kring sydvästra Orust.
Enligt Livsmedelsverket kan de uppmätta förhöjda värdena bero på kraftigt regn, vilket ibland kan medföra just förhöjda halter av koliebakterier.
På Livsmedelverkets hemsida kan man själv söka efter vilka områden som just nu är öppna respektive stängda för mussel- och ostronproduktion.