Döms för misshandel och spritstöld på båt

Mannens mamma ska själv ha larmat polis efter att ha blivit vittne till hur hennes son slog sin flickvän. Själv nekar mannen till brott och hävdar att mamman sagt så för att hon är ”för-dement”. Tingsrätten tror dock inte på hans historia och nu döms mannen i 45-årsåldern för misshandel, men också en rad andra brott.

ANNONS

Det var i augusti i år som mamman blev vittne till misshandeln som ska skett i föräldrarnas bostad på Orust, där mannen då tillfälligt bodde i ett rum på källarvåningen.

Mamman ska ha hört gap och skrik från undervåningen och då gått ned dit för att se vad som stod på. Där blev hon sedan vittne till hur hennes son slog sin flickvän som låg på golvet, varpå hon försökte avstyra bråket men också ringde polis och ambulans.

Nekar själv till brott

Mannen, som nu dömts för misshandel, nekar själv till brott. I polisförhör har han hävdat att kvinnans skador i ansiktet uppstått dels efter att de ramlat i en tidigare motorcykelolycka, dels efter att kvinnan fallit av en häst.

ANNONS

Att mamman sagt som hon gjort i förhör beror enligt mannen på att hon är för-dement.

”Om hon hör något tror hon att det är så. Hon har inte sett något. Han vet inte varför man på SOS-inspelningen hör kvinnan skrika ’sluta slå mig’. Händelsen är överdriven”, har mannen enligt domslutet hävdat i förhör.

Åklagaren har som bevisning i målet dock åberopat såväl journalanteckningar, fotografier, rättsintyg som inspelning av SOS-samtal, alkoholutandningsprov och PM och nu döms mannen för två fall av misshandel av kvinnan tidigare i år.

Cocacolaburk med dna

Han döms även för en rad andra tidigare brott som rattfylleri, grov olovlig körning, narkotikabrott och stöld. Bland annat har mannen enligt domslutet, ensam eller i samförstånd med annan, sommaren 2020 olovligen tagit sig in på en båt i Stenungsund där alkohol till ett sammanlagt värde av 800 kronor stulits.

Mannen har genom dna-spår på en kvarlämnad cocacolaburk kunnat knytas till händelsen. Själv nekar han dock även till detta brott och säger i förhör att någon kanske tagit burken från en soptunna och slängt den i båten.

Hans förklaring till hur burken hamnat där framstår dock enligt tingsrätten som osannolik och lämnas därför utan avseende när dom nu fallit i målet.

Döms till skadestånd

De brott mannen döms för har ett sammanlagt straffvärde om ett antal månaders fängelse. Mot bakgrund av vad som framkommit kring hans personliga förhållanden delar tingsrätten dock frivårdens bedömning om att behov finns av stöd och hjälp för att förhindra att han återfaller i brottslighet. Påföljden har därför beslutats till skyddstillsyn förenat med vård och behandling.

Utöver detta ska mannen även betala skadestånd till kvinnan han misshandlat på totalt 53 375 kronor.

LÄS MER:Spa-gäster rök ihop i omklädningsrummet

LÄS MER:Män anmäler varandra efter trafikdispyt i Strandnorum

LÄS MER:Man ville ha gratis korv – attackerade butiksägare

ANNONS