Den som fångar flest arter kan bli svensk mästare i havsfiske

Det är inte hur många fiskar som dras upp utan vilka fiskar det är som nappar. Pater Noster Cup drar igång igen, efter ett Coronauppehåll förra sommaren.

ANNONS
|

Pater Noster Cup, havsfisketävlingen som haft hemmahamn i Mollösund i många år, kommer helgen den 18-19 september att på nytt arrangeras efter att ha ställts in förra året.

– Pater Noster Cup har anor sen tidigt 80-tal och har haft Mollösund som utgångshamn under flertalet av dessa år. Situationen har nu äntligen börjat gå åt rätt håll och blivit bättre, inte minst tack vare att massvaccineringen börjat ge effekt. Pandemilagens regleringar har nu lättats så att vi ser en möjlighet att genomföra denna typ av arrangemang, säger Urban Snare som är en av arrangörerna.

Pater Noster Cup, PNC, är en havsfisketävling med snart 40 år på nacken. Cupen har genom åren huserat i olika hamnar på Bohuskusten, de senaste 10 åren från Mollösund men tidigare har tävlingen arrangerats även från Ellös, Lysekil och Marstrand.

ANNONS

LÄS MER:Väderfenomen förstörde flera sjöbodar i Mollösund

– Vi brukar köra tävlingen i maj, men förra året flyttade vi till september men fick till sist ställa in. Vi planerar nu för fullt i samråd med våra samarbetspartners för att genomföra Pater Noster Cup där det även är ett SM för havsfiske under helgen.

LÄS MER:Planer på byggnation i Mollösund rör upp heta känslor

Pater Noster Cup handlar inte om att håva in så mycket fisk som möjligt utan att hitta rätt fisk. Deltagarna fiskar från sina egna båtar, vanligtvis småbåtar runt sex meter långa. Ombord på varje båt finns ett team med två eller tre personer som fiskar i lag.

– Tävlingen går ut på att få så många poäng som möjligt, inte så mycket fisk som möjligt. Varje fisk har en idealvikt. Torsk har åtta kilo så den som fångar en torsk på åtta kilo får 100 poäng. Väger torsken fyra kilo så är den värd 50 poäng.

LÄS MER:Fiske handlar inte bara om antal och kilon – det är en helhetsupplevelse

Bara en per art ger poäng, så att fiska flera av samma art lönar sig inte, vilket skonar fiskarna. De deltagande fiskarna tillgodoräknar sig de tio bäst poänggivande arterna de fångat under tävlingens två dagar. Det krävs därför en viss artkännedom och det är bra att känna till var olika arter finns på året och hur dessa fiskas.

Det team med flest poäng i arttävlingen kommer att koras till Svenska mästare 2021 i havsfiske från småbåt.

ANNONS