Det blir inga officiella offentliga midsommarfirande på Orust i sommar, alla föreningar som brukar arrangera firande har valt att ställa in även i år.
Det blir inga officiella offentliga midsommarfirande på Orust i sommar, alla föreningar som brukar arrangera firande har valt att ställa in även i år. Bild: Susanne Hjalber

De flesta traditionella midsommarfirande inställda

Pandemin lägger sin tunga hand över ytterligare ett års midsommarfirande. Alla officiella firande ställs in även i år.

ANNONS
|

Det blir en repris av förra året. Alla officiella midsommarfirande på Orust ställs in även i sommar.

– Tyvärr är det inställt precis som vår årliga loppis och mässa. Hembygdsföreningen kommer att ha lite aktiviteter i det mindre formatet i sommar samt även ha öppet museet, säger Lena Kjellman, ordförande i Föreningen Flatön.

Tegneby Hembygdsförening som brukar stå värdar för ett av de största firanden i kommunen ställer in i år, det gör även Torp Goif som firar på Stenshult, Föreningen Ellös som brukar arrangera firande vid badplatsen ställer in även de.

I Svanesund blir det inte heller något firande.

ANNONS

– Föreningen Svanesund har valt att inte ha något firande med tanke på de begränsningar som finns. Vi har däremot andra aktiviteter i sommar, som kommer genomföras Coronaanpassat, säger Lena Dramsvik, sekreterare i föreningen.

Föreningen Kungsviken hade förra året ett alternativt firande, utan musik och dans runt midsommarstången, men med en form av samling vid gräsmattan utanför gamla affären. Ett liknande firande blir det i år. ”Vi har inte lekar och dans som vi brukar men vill du ta med musik, spela eller sjunga eller skaka loss och dansa på anvisad distans är det bara roligt” skriver föreningen på sin Facebooksida.

Henåns Företagarförening ställde in firandet i Saras trädgård förra året och gör så även i år. Marie Andersson som är ordförande i föreningen ser ingen annan möjlighet.

– Vi följer noga folkhälsomyndigheternas restriktioner, även om det lättas på restriktionerna har vi valt att ställa in i år. Vi hoppas vi kan ordna firande nästa år igen.

Midsommarfirande hålls även på andra platser i kommunen, bland annat Stocken samt på Käringön och Gullholmen.

ANNONS