Ulrika Hagberg menar att veckorna när de skördar foder är extra kritiska. Hon har till och med satt upp en skylt vid återvinningsstationen.
Ulrika Hagberg menar att veckorna när de skördar foder är extra kritiska. Hon har till och med satt upp en skylt vid återvinningsstationen. Bild: Privat

Dålig återvinning i Ellös leder till stora problem för ekobondens djur

Plast och konserver som med vindens hjälp lämnar återvinningsstationer och hamnar på åkrar är ett bekymmer på Orust. Ekobonden Ulrika Hagberg, som driver Sörbo gård i Ellös, känner en oro för sitt levebröd när skräpet riskerar att hamna i fodret hon ger till sina kor.

ANNONS
|

För tillfället skördar Ulrika Hagberg foder till hennes nötkreatur. Hon skördar fodret tre gånger per sommar. Korna kräver stora mängder foder för att tillgodose så mycket energi som möjligt. Slinker det igenom plast eller metall kan det vara förödande för hennes djur.

När traktorns kraftfulla motor slutat att bullra rinner Ulrikas oro ur henne som vatten.

– Jag är på väg förbi här på markerna med traktorn. Vi utför slåtterarbete för tillfället, och skördar alltså foder till vår nötkreatur. Det brukar vara problem året runt, men veckorna när vi skördar är det kritiskt.

– Kor har en fysik i munnen som gör att det är extremt svårt att spotta ut något när de väl fått in det i munnen. Får de in till exempel en plast- eller konservbit så får de oftast inte ut den, och det kan leda till att de dör eller att vi måste avliva dem, säger Ulrika.

ANNONS

Högtryck på återvinningsstationen

Åtskilliga gånger har hon ringt till både Orust kommun och FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för återvinningsstationen vid Slätthult, Ellös, och lyft problematiken – men utan någon större framgång.

I samband med foderskördens kulmen är det högtryck på återvinningsstationen vid Slätthult. Sommargästerna kommer och går med jämna mellanrum.

– De bofasta säger att de inte blir av med sitt skräp, utan har det ståendes hemma. Sen kommer sommargästerna som varit där i en vecka med bilen full. Jag förstår att de måste slänga sitt skräp innan de ska hem, men när det är fullt vid återvinningsstationen så ställer de bara skräpet där, säger Ulrika.

”Högre stängsel runt omkring”

Kerstin Wärn, regionchef på FTI, berättar att ordinarie chef för området är på semester och att hon tror att stängsel runt omkring återvinningsstationen kan vara en lösning.

– I och med att vi tömmer sex dagar i veckan skulle jag tro att det är vinden som är huvudorsaken. Det är inte min region, men möjligtvis skulle man kunna ha högre stängsel runt omkring. Magnus Örnborg som ansvarar för den här kommunen har som sagt semester.

Går det att flytta återvinningsstationen så att Ulrika slipper skräp i sitt foder?

– Det kan jag inte säga eftersom jag inte ansvarar för den här stationen. Men jag vet att det krävs mycket planering och bygglov om man skulle göra det.

– Här har vi en plats som vi vet används av väldigt många. Vi kan istället se till att det finns högre stängsel eller plank. Jag tänker tala med Magnus som ansvarar för den här regionen, och så får vi se hur han avgör det här ärendet.

Allmänt förekommande problem

Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet på Orust kommun, känner till problematiken kring skräp på åkrarna då han även har extra tillsyn av lantbruket i kommunen.

Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet på Orust kommun, och har extra tillsyn av lantbruket.
Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet på Orust kommun, och har extra tillsyn av lantbruket. Bild: Erika Olofsson

Hur ska man få bukt på skräpet som riskerar att hamna i fodret?

– Jag känner inte till det här fallet specifikt, men att skräp hamnar på åkrarna är ett allmänt förekommande problem. Det har varit många diskussioner om det här. Vid återvinningsstationen i Tvet, Ellös, har de satt upp nät som ska hindra skräpet från att flyga iväg, och det har funkat bra.

– FTI kan bara göra det de kan, man kan inte gå in och lagföra alla som slänger sitt skräp fel eller kastar burkar från sina bilar, säger Andreas Sjögren.

ANNONS