Brist på skyddsrum skapar oro hos Orustborna

Det finns inte ett enda skyddsrum på Orust. Vetskapen om det har gjort att många kommuninvånare känner en stor oro.
– Vi har inga skyddsrum och ingen Hesa Fredrik. Det känns som att det saknas en del på Orust, säger Hermanöbon Birthe Hellman som vänt sig till kommunledningen med hopp om att få svar på vad som görs.

ANNONS
|

Birthe Hellman har skickat in flera skrivelser till kommunen där hon ifrågasätter varför det inte finns skyddsrum i kommunens större samhällen. Birthe var tidigare aktiv politiker i Centerpartiet och hade då bland annat förtroendeuppdrag i miljö- och byggnadsnämnden.

LÄS MER:Emilia på plats i Polen: ”Det är värre än jag någonsin kunnat tänka mig”

LÄS MER:Tjörnbor i manifestation mot kriget

Finns privata skyddsrum?

– Det var för några år sedan tal om att fastighetsägare kunde bygga skyddsrum under sina egna fastigheter. Frågan är om det byggdes skyddsrum och var dessa i så fall finns.

På Gullholmen sägs det finnas skyddsrum i gamla Abbafabriken och i gamla lärarbostaden. Birthe har nu fått reda på att så inte är fallet. Utrymmena är inte klassade som skyddsrum då de inte uppfyller de kriterier som finns.

ANNONS

– Vem har sagt att ryssen kommer från öster? Kriget kan lika gärna komma västerifrån från vattnet.

Beredda när det behövs

Michael Relfsson, Folkviljan Orust, har lyft frågan politiskt i en fråga till kommunalrådet.

– Jag vill att kommunledningen tar tag i frågan. Det är många Orustbor som undrar och har reagerat på det faktum att det inte finns några skyddsrum i kommunen. Jag vill väcka frågan så vi är beredda om och när det behövs skydd.

”Det ska finnas ett bergrum i Ellös” skriver en Orustbo till kommunen, en annan lyfter upp ett bergrum i Varekil där Trafikverket förvarar grus, som borde kunna iordningställas som skyddsrum. Flera som bor på östra Orust har uttryckt oro över närheten till industrierna i Stenungsund vid ett eventuellt attentat. ”Är det tänkt att vi bara ska stänga fönster och ventilation? Det hjälper nog föga” skriver en orolig Svanesundsbo.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB som har det övergripande ansvaret för landets skyddsrum, inte kommunerna. Skyddsrummen finns, enligt MSB i första hand, i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer.

LÄS MER:Hatet mot Ryssland skrämmer Larisa

LÄS MER:Butikerna redo för bunkring av mat

Frågan om skyddsrum är statlig, påpekar kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Bergsrummen inte godkända

– De bergsrum som nämnts i skrivelserna är inte godkända och utrustade som skyddsrum. Ju färre skyddsrum det finns i en kommun desto tryggare bedöms kommunen att vara. Staten har byggt skyddsrum där det finns störst risk att något händer. Här på landsbygden räknas vi som ganska trygga.

Frågan om kommunens säkerhet är något som diskuteras i kommunledningen. Varje förvaltning har fått i uppdrag att se till att det finns resurser om en allvarlig situation skulle uppstå.

– Det är en hemsk och fruktansvärd situation i Ukraina, jag förstår att många känner oro över att kriget ska komma även till Sverige. Vi gör vad vi kan på kommunal nivå för att vara väl rustade.

LÄS MER:Detta är din plikt – om kriget kommer

Att frågor om skyddsrum har kommit in till kommunen är något kommunalrådet har full förståelse för. Frågan är dock mer komplex menar hon.

– Det handlar inte bara om skyddsrum, vi måste se till att det finns mat till våra verksamheter, drivmedel till våra fordon. Vi måste även se till att vi kan ordna boende om det kommer många flyktingar till kommunen. Det är så många delar i detta och vi arbetar intensivt med frågan.

LÄS MER:Över 100 skyddsrum i STO – men Orust är helt utan

LÄS MER:Äldreboendets skyddsrum ska vara redo på 48 timmar

ANNONS