Allt är hembakat - Märtas på torget satsar på det lokala

Allt är hembakat, köttbullarna handgjorda och dressingarna rörs ihop i det lilla köket. Matilda Andersson och Stefan Thoresson som nyligen öppnat upp Märtas på torget vill skapa en mysig kafékänsla med fokus på hantverket.

ANNONS
|

De är båda företagare sedan tidigare, Matilda Andersson är frisör med salong i Henån och Stefan Thoresson är båtbyggare och snickare med egen firma. Matilda utsågs tillsammans med en tidigare kollega till Årets unga företagare för elva år sedan, så företagandet har funnits med henne länge.

Nu ger sig paret in i en gemensam satsning, de har i dagarna tagit över Signes café på torget i Henån. Numera heter kaféet Märtas på torget, döpt efter Matildas farmor Märta. Farmor Märta äras även med en rulltårta, bakad efter farmors eget recept.

– Vi fick reda på av Stefans mamma Marita att kaféet var till salu. Jag är mammaledig med vår lille Isidor och har väl kanske egentligen inte tid med något nytt, men samtidigt var detta en fantastisk möjlighet, säger Matilda som beskriver sig som en projektledare med öga för möjligheter att utveckla.

ANNONS

Rullar egna köttbullar

– Jag trodde aldrig att salongen skulle bli så stor när vi startade den, men den har utvecklats sakta och i dag är vi ett tiotal som arbetar där.

Stefans mamma Marita Andersson har under många år arbetat i Signes kafé och är den som bakar och donar i köket. Hon trollar fram tunnbröd som det görs goda smörgåsar av, hon bakar bullar och gör tårtor på beställning. Tanken är att allt som serveras hos Märtas ska vara tillverkat med kärlek, på plats i kaféets kök.

– Vi rullar till och med köttbullarna till våra köttbullemackor själva, säger Matilda med ett leende.

Att som småbarnsföräldrar och etablerade företagare ge sig in i ett nytt projekt ser de båda som en utmaning. Och båda har ett stort hjärta som klappar för Henån.

– Vi kände båda att det är viktigt att Henån har ett mysigt kafé. Vårt mål är att Märtas på torget ska bli ett naturligt häng för gammal som ung. Vi har ansökt om alkoholtillstånd och hoppas när det är klart att vi kan ha någon after work och kanske även temakvällar här, säger Stefan.

Öppet veckans alla dagar

De satsar stort inför sommarsäsongen. Matildas och Stefans tonårsbarn vill gärna hjälpa till och det har anställts en kock som ska ansvara för maten. Paret planerar att hålla öppet veckans alla dagar, i alla fall under sommaren. Matilda vet att det finns ett önskemål bland Henånborna att få en plats att träffas på under söndagarna, då allt annat är stängt.

– Vi provar att hålla öppet veckans alla dagar, men det gäller ju att Henånborna kommer hit och fikar hos oss, annars kan vi inte ha öppet.

LÄS MER:Årets unga företagare började snickra redan som 15-åring

LÄS MER:Ny diversehandel med hållbar inriktning öppnar på Orust

LÄS MER:Benny Martinsson för båtarvet vidare – med engelskt lyxmärke

ANNONS