Alex från Orust var på plats vid sprängda gasledningen

Alex Ljungdahl var med och skrev historia. Expressen kunde som första nyhetsmedia i världen visa bilder på den sprängda gasledningen Nordstream.
– Det var osäkert in i det sista om vi skulle lyckas, säger den Orustbördige fotografen.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som Expressen kunde visa bilder på den misstänkt saboterade gasledningen i Östersjön.

Till sin hjälp hade de Trond Larsen, från ett norskt företag som utvecklar undervattenskameror och drönare. Undervattenskameran kunde visa på långa revor i havsbotten och att minst femtio meter av Nordstream-ledningen tycktes saknas efter explosionen.

– Det var inte bara att åka ut på sjön och sänka ned en undervattensrobot. Det var mycket planering, och kontakt med myndigheter, före vi tog oss ut. Och väl på plats så filmade och plåtade jag hela operationen, säger Alex Ljungdahl.

Flygplan och fartyg hade span

Expressen-teamet hade fått tillåtelse av den svenska kustbevakningen att genomföra sin undersökning i den svenska ekonomiska zonen, men på väg ut till platsen blev de anropade på radion av en stridsbåt från den danska marinen.

ANNONS

De identifierade sig som svenska journalister på väg till den svenska ekonomiska zonen och fick tillåtelse att fortsätta.

I luften kretsade ett spaningsflygplan från den svenska kustbevakningen.

– Och vi hade stridsflyg, som vi inte visste vilka de tillhörde, ovanför oss. Vi var inte där obemärkta precis.

Vad hoppas du att bilderna bidragit till i förståelsen av händelsen?

– Förhoppningsvis ganska mycket. Alla visste att det skett någon form av explosion, men jag tror inte att så många visste vad det innebar i praktiken eftersom bara myndigheter varit där före oss. Vi kunde som första nyhetsmedium i världen visa bilderna.

Alex Ljungdahl gläds åt att reportaget gick att genomföra.

– Det var osäkert in i det sista. Det har varit en lång process som har styrts av inte minst vädret på Östersjön och när vi initialt skulle ta oss ut till platsen läckte det fortfarande gas från röret och då hade bärigheten för båtar inte varit tillräcklig.

Båten hade sjunkit då?

– Ja, och man måste i stort sett ligga rakt ovanför ledningarna för att kunna göra dykningarna med en trådbunden undervattensfarkost. Det hade varit en extremt stor risk att åka dit när det läckte gas, den risken bedömde vi att vi inte kunde ta.

Alex Ljungdahl liknar fyndet av den sprängda ledningen med att hitta en nål i en höstack.

– Det tog flera timmar att hitta den. Det var rörigt på botten i efterdyningen av explosionen och svårt att positionera sig där.

Alex Ljungdahl har stor vana av att arbeta i svåra miljöer. I början av året var han på plats i den ukrainska huvudstaden Kiev då Ryssland invaderade.

Blir du någonsin rädd när du jobbar?

– Det låter klyschigt och löjligt, men jag blir aldrig rädd. Jag är ganska bra på att distansera mig till jobbet. Men det är klart att det inte är en lustig känsla när man hör explosioner utanför hotellet. Man måste vara duktig på att bedöma säkerhetsläget, om det är värt det eller om man ska backa ur situationen.

Orust är hemma för Axel

Alex Ljungdahl är född på Orust och bodde sina första år i livet i Svanesund. Sedan flyttade familjen till Stenungsund.

– När jag åker ”hem” så åker jag till Orust, där har jag i stort sett all min släkt. Jag har även lite släkt i Stenungsund och i Stora Höga.

ANNONS