Drönarbild över havsviken vid Lilla Askerön där den tippade sanden syns som en stor kvadrat under havsytan där plantorna nu ska planteras.
Drönarbild över havsviken vid Lilla Askerön där den tippade sanden syns som en stor kvadrat under havsytan där plantorna nu ska planteras. Bild: Eduardo Infantes

80 000 ålgräsplantor ska planteras vid Lilla Askerön

Arbetet med att tippa 1 800 ton grov sand i havsviken vid Lilla Askerön har avslutats. Nu går det unika projektet snart in i fas två. Med start i mitten av maj ska 80 000 ålgräsplantor planteras här. Detta i Sveriges hittills största satsning för att försöka rädda och restaurera de hotade ålgräsängarna.

ANNONS
|

Länsstyrelsen leder tillsammans med Göteborgs universitet det unika projektet som påbörjades i mitten av mars. Då tippades med hjälp av pråm och grävmaskin 1 800 ton sand i havsviken vid Lilla Askerön i ett försök att gynna den hotade växtligheten.

LÄS MER:1 800 ton sand ska tippas i havet

Genom att nu ha täckt havsbotten med ett tio centimeter tjockt lager grov sand är förhoppningen att göra vattnet mindre grumligt, så att ålgräset får mer ljus och lättare att överleva.

Start i mitten av maj

Nu ska 80 000 nya ålgräsplantor planteras för hand av dykare i det ett hektar stora havsområdet mellan Orust och Tjörn. Arbetet, som planeras påbörjas i mitten av maj, blir härmed den största restaureringen av ålgräs i Sverige någonsin.

ANNONS

– Tanken är att dykarna ska skörda skotten från en intilliggande vik där vi sedan 2018 testat att lägga ut just sand, eftersom det visat att ålgräset då växer till sig snabbare än på den naturliga lerbotten, säger Beatrice Alenius, marinbiolog och projektledare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Barnkammare åt fiskar

Forskare vid Göteborgs universitet ska sedan följa upp och dokumentera utvecklingen av projektet, som man hoppas ska leda till att ålgräset sprider sig naturligt för att både främja den biologiska mångfalden och bidra till minskad klimatförändring och övergödning. Detta då ålgräsängarna myllrar av liv, men också förhindrar erosion genom att dess jordstammar och rötter binder sediment.

Slår projektet väl ut är kan det sedan bli aktuellt med liknande insatser på fler platser längs kusten från Kungälv upp mot Stenungsund och Tjörn. Men nu ska först havsviken vid Lilla Askerön förses med plantor i arbetet av dykarna som beräknas pågå till mitten av juli.

ANNONS