Orust klättrar i ny skolranking

Femte bäst i länet. Orust klättrar i Lärarförbundets ranking över skolkommuner och slutar på plats 32 av landets 290 kommuner, en klar förbättring sedan förra årets plats 56.

ANNONS
|

Det har varit en berg och dalbana för Orust då det gäller Lärarförbundets ranking över skolkommuner. För tre år sedan på plats 41 av landet 290 kommuner. Året efter, klättrade kommunen till plats nummer två, efter Vellinge. Förra året blev det ett totalt ras, från plats två till plats 56, då kriterierna för utmärkelsen ändrades.

Då senaste rankingen presenteras slutar Orust på plats 32 av landets 290 kommuner. Bästa skolkommun är en ranking som jämför alla 290 kommuner efter tio olika kriterier.

Bland de saker som Lärarförbundet lyfter som positivt och där de ser att Orust kommun har sina styrkor är då det gäller resurser till undervisningen. Här placerar de Orust kommun på en tiondeplats i landet. Orust tillhör landets bästa kommuner när det kommer till nivån på sjukfrånvaron och resurstilldelningen. Då det gäller resurstilldelningen, hur mycket resurser kommunen satsar på skolan i förhållande till kostnadsnivån i kommunen klarar sig kommunen väldigt bra, tionde bäst i landet enligt rankingen. Även lärarnas behörighet och lärarlönerna är några av kommunens relativa styrkor som skolkommun.

ANNONS

- Det känns givetvis oerhört bra och det är ett bevis på att det arbete vi lägger ned ger resultat. Vi har många behöriga lärare, bra lokaler, det är i en sådan här ranking små saker som avgör. Rankingen är ett kvitto på att jobbet vi gjort givit utdelning. Vi har arbetat med rätt saker och lyckats vända resultatet från förra året, säger Veronica Almroth (L) ordförande för utskottet för lärande.

Då det gäller lärartätheten är Orust medelrankad jämfört med övriga kommuner. I Orust går det 11,2 elever per lärare i grundskolan. Lärarna i skolan håller sig friska, där visar kommunen en förbättrad statistik jämfört med förra året. 1,2 procent av Lärarförbundet medlemmar var sjuka under perioden undersökningen gjordes, det placerar kommunen på plats åtta i landet.

Några riktiga bottennapp får kommunen i undersökningen. Det gäller andelen godkända elever, här ligger Orust mycket lågt, plats 253. I Orust kommun blev 69 procent av eleverna i årskurs nio godkända i samtliga ämnen. Det kan jämföras med Grästorp där 90 procent fick betyg i alla ämnen.

- Elevernas resultat är något vi arbetar intensivt med. Målet är att alla elever ska få betyg, fokus i skolan ligger på det. Vi har behöriga lärare och all möjlighet att få upp resultaten, säger Veronica Almroth (L)

Lågt betyg i rankingen fick kommunen som huvudman. Det är något som förvånar Almroth.

- Jag har inte hört några signaler från personalen om det, så detta är något jag måste djupdyka i. Det är en viktig del i utvecklingsarbetet och något vi tar till oss.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS