I mars förra året brann radhuslängan i Ellös ned. Nu söker Stiftelsen Orustbostäder om bygglov för att bygga upp huset igen. Stiftelsens Anders Andersson hade efter branden nära kontakt med de boende. Arkivbild Erika Olofsson
I mars förra året brann radhuslängan i Ellös ned. Nu söker Stiftelsen Orustbostäder om bygglov för att bygga upp huset igen. Stiftelsens Anders Andersson hade efter branden nära kontakt med de boende. Arkivbild Erika Olofsson Bild: -

Nytt hus på gång efter brand i radhuslänga

I mars 2018 brann radhuslängan på Ravinvägen i Ellös. Nu söker Stiftelsen Orustbostäder om förhandsbesked för att bygga ett nytt hus på den brandhärjade tomten.

ANNONS
|

Fyra lägenheter förstördes på påskafton förra året då en brand med våldsamt förlopp härjade på Ravinvägen i Ellös. Huset, en radhuslänga byggt 1964 med fyra lägenheter totalförstördes i branden. 16 brandmän jobbade med att begränsa spridningen av elden, förutom skog och mark var det framför allt en närliggande fastighet som var i farozonen. Lyckligtvis kom ingen av de boende till skada.

Läs mer: Våldsam brand i radhus

Av de fyra lägenheterna var det bara aska kvar. Området hägnades efter branden in och fram tills nu har inte mycket hänt vid fastigheten. Nu vill Stiftelsen Orustbostäder bygga upp ett nytt hus på platsen. De har lämnat in en ansökan till miljö och byggnadsnämnden där de vill ha en prövning av förhandsbesked. Orustbostäder vill bygga ett nytt hus med lika många lägenheter med samma antal rum, men de önskar bygga lägenheterna på ett annat sätt än i det tidigare huset.

ANNONS

Det gamla huset hade förråd i källarplan. Orustbostäder vill ha förråden i markplan istället så att de blir mer tillgängliga för hyresgästerna. Det finns även andra krav på energihushållning och tillgänglighet som måste tas hänsyn till vid en nybyggnation. De ökade kraven och önskemål om flytt av förråden gör att det tänka huset blir större än det som brann ned.

Läs mer: Hjälper de drabbade

Orustbostäder har ansökt om att få bygga 242,5 kvadratmeter men detaljplanen som är från 1973 medger endast en byggnad på 180 kvadratmeter. Orustbostäder söker därför hos miljö och byggnadsnämnden om att få överskrida byggarean med de drygt 60 kvadratmeter som krävs för att få den standard som önskas. En mindre del av den tänka byggnaden och de tänka förråden kommer placeras på prickad mark, det vill Orustbostäder att nämnden ska se som en avvikelse.

Regler är till för att följas. Bygglovshandläggarens förslag till nämnden är att lämna ett negativt förhandsbesked mot avvikelsen i detaljplanen, överytan och förråden på prickad mark strider mot detaljplanen och ses som större avvikelser från planen. Sektor miljö och bygg bedömer att ansökan innebär en helt ny byggnad och därför ska byggnaden uppfylla kraven i detaljplanen.

Miljö och byggnadsnämnden har möte på torsdag och kommer då behandla Stiftelsen Orustbostäders ansökan.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS