Post och kassachefen Maria M Olsson märker tydligt att det är mer paket i omlopp just nu.
Post och kassachefen Maria M Olsson märker tydligt att det är mer paket i omlopp just nu. Bild: Mathias Pernheim

Näthandeln ökar - Ica-butik i Stenungsund hanterar flera tusen paket i veckan

Näthandeln växer snabbare än någonsin. Pandemin och Black Week är två förklaringar till att försäljningen har skjutit i höjden. Detta märks hos landets postombud som har fått mer att göra. Ica Kvantum i Stenungsund toppar statistiken i kommunen med nästan 3 000 paket i veckan.

ANNONS

Kön till postavdelningen på Ica Kvantum i Stenungsund ringlar sig lång. Några har kundvagnar fullproppade med paket som ska skickas medan andra står beredda med mobiltelefonerna för att rabbla avinummer när det blir deras tur. I slutet av november och de första dagarna i december toppade butiken listan med flest pakethanteringar i hela kommunen.

”Det startade med Black week”

– Vi har verkligen känt av att det har varit många paket i omlopp. Det startade med Black Week och efter det rasslade det till ordentligt. Sedan dess har vi haft otroligt mycket att göra, säger Maria M Olsson som är försäljningschef för butikens kassa och postavdelning och tillägger att man hanterar cirka tolv bingar med paket per dag jämfört med cirka åtta tidigare.

ANNONS

–Den pågående julhandeln ökar också trycket hos oss. Då är det pakethantering åt båda håll, både utlämning och att kunderna skickar paket. Efterfrågan på skicka-tjänster ökar markant vid den här tiden på året.

Att ruljangsen går på högvarv just nu tar man med ro.

–Vi har ett väldigt bra samarbete med Postnord. De är lyhörda och vi dryftar allt med dem för att allt ska fungera så bra som möjligt. Och vi som arbetar i butiken hjälps åt och hoppar in på de avdelningar där det är extra mycket att göra.

”Älskar när det är högt tempo”

Maria och de andra i butiken kommer att ha mycket att göra framöver. Visserligen brukar det bli lite lugnare efter jul men att sitta och rulla tummarna inne på lagret är det inte tal om.

–Efter jul är det reor och många byten vilket ökar paketleveranserna. Många företag har också börjat ge sina anställda julklappar som de kan beställa via nätet och det brukar dra i gång efter jul och håller på en bit in i januari. Först till sommaren kan man räkna med att det blir lite lugnare.

Personligen föredrar hon när det är mycket att göra.

– Vi som jobbar med detta älskar ju när det är högt tempo. Den här tiden är den roligaste på hela året.

Här är de fem ombud i STO-området som hanterade flest paket perioden 29 november till 5 december.

Ica Kvantum Stenungsund, 2872 paket.

Hemköp Stora Höga, 2147 paket.

Coop Stenungsund, 1809 paket.

Ica Almö livs, Myggenäs på Tjörn, 1625 paket.

Ica Supermarket Nordeviks i Skärhamn, 1576 paket.

ANNONS