Lyckliga passagerare får åka raggarbil

En tur i engammal veteranbil, det drömmer nog många om. I morgon kör medlemmar i Orust Motorsällskap en tur i regionen, med alldeles speciella passagerare.

ANNONS
|

”Rosa lack och kromad list, i -69-årsmodell” sjunger Snowstorm i sommarplågan som de flesta kan tralla med i. Om det blir rosalackade veteranbilar som rullar på vägarna i morgon lördag, återstår att se, men kromade lister är tämligen säkert att bilarna har.

I morgon är det ett veteranrally av det lite ovanligare slaget. Orust Motorsällskap bjuder in boende vid kommunens särskilda boenden till en rundtur i sina välvårdade veteranbilar. Intresset är stort, många har anmält sig för att få chansen att åka en välvårdad gammal veteranbil med glänsande lack och stor ratt.

– Våra medlemmar ställer upp helt gratis och kör de funktionshindrade på den här turen. Det är för oss en av årets roligaste händelser, att kunna glädja genom att låta dem åka med på en sväng, säger Linus Orvarsson, kassör i föreningen.

ANNONS

Det är runt 35 funktionshindrade från hela ön som anmält sitt intresse för att få åka med. Föreningens medlemmar ställer upp med bilar och förare.

– Det är inte svårt att få medlemmar att ställa upp. Jag har 12 bilar klara och det brukar vara så att det kommer några till samma dag, som inte anmält sig innan, men som vill ställa upp.

Handikappkörningen som föreningen själva kallar det är ingen ny företeelse, men körningen låg nere ett par år. Tidigare var det föreningen FUB, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, på Orust som arrangerade körningen.

– Det var oerhört uppskattat. Vi höll på ett tiotal år och brukade avsluta turen med veteranbilarna i bland annat Stenshult där vi bjöd på mat, säger Anita Johansson som då var ordförande i föreningen.

I dag samordnas körningen av Orust kommun. Fritidsenehtens Ulla Hagman tog upp idén om körningen förra året, och responsen var direkt och stor.

– Det är så uppskattat att få följa med på denna resa. För många är det en stor händelse bara att få se dess fina bilar, säger Ulla.

Hela dagen bygger på en ideell verksamhet. Motorföreningen ställer upp gratis och bjuder även sina förare på middag som tack. Resan under lördagen börjar i Henån där passagerare hämtas upp, för att rulla vidare till Svanesund för ytterligare påstigande. Rundan går vidare över Tjörn till Stenungsund där lunch serveras. Linus Orvarsson kommer själv inte köra i år, men har varit med många tidigare turer.

– Föreningen bjuder alla med ”gammelbilar” på buffé som tack. Efter maten åker vi tillbaka till Orust för att avrunda dagen tillsammans med ett gäng glada passagerare.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS