Konstprojektet som berättar kvinnornas historia

Nu bemålas ytterligare en lagårdsvägg på Orust med en bild på en kvinna från trakten.

ANNONS
|

Det är tredje året som projektet MUMA, muralmålningar på Orust, bjuder in en konstnär som specialiserat sig på att måla på väggar. Nyligen invigdes den femte muralmålningen.

Det handlar om gatukonst som har sitt ursprung i storstädernas graffiti. Kontrasten till den lantliga miljön på norra Orust med sina röda lagårdar kan knappast bli större.

– Blandningen mellan urbant och lantligt väcker intresse, konstaterar Anna Ostrowski, projektledare.

Syftet är att lyfta fram intressanta kvinnoöden.

– När man studerar hembygdshistoria är det nästan alltid män det handlar om, menar Kia Nordqvist som också är med och driver MUMA.

Målningarna har direkt anknytning till platsen de görs på.

ANNONS

I år är det en viss Kristina från Medstugan som hyllas. Hennes barnbarns barn bor kvar på samma gård som henne och har upplåtit lagårdsväggen åt porträttet av Kristina.

Hembygdsforskaren Helen Olsson, Föggetorp, har utforskat kvinnornas historia och valt ut lämpliga objekt för konstprojektet.

Kristina i Medstugan är speciell på det viset att hon hamnade i en rättslig process om ett förfalskat köpekontrakt. Kristina fick vända sig till tinget i Svanesund för att hävda äganderätten till sin gård.

Annars hade inte hennes ättlingar kunnat bo kvar.

Årets konstnär är Amara Por Dios som förra året fick Stockholms stads kulturpris.

– Jag har talat med Kristinas barnbarns barn och lyssnat på dem.

Sedan använder hon sina intryck från platsen och skapar en egen berättelse. Svalorna som nu har sina bon i ladugården får i målningen representera hennes barn. Kristinas kropp förenas med bergväggen som reser sig bakom gården.

– Jag har målat väggar i London, New York och Berlin men det här är helt annorlunda. Här är en fridfull känsla, säger Amara Por Dios som spraymålat väggar i 12-13 år och nu tycker att hon har hittat sin stil.

Om man vill titta på alla fem muralmålningarna finns det en karta på MUMA:s hemsida som visar vägen; muma.nu

Sven Lundstedt

ANNONS