”Jag har Taube i mitt DNA”

Som liten satt han i Evert Taubes knä, nu har han tagit emot priset som är instiftat i Taubes minne. Niklas Strömstedt har ett livslångt förhållande till den store skalden.

ANNONS
|

Det är få pristagare av Orusts Stora Evert Taubepris som har ett så nära förhållande till den store skalden. Niklas Strömstedt är uppvuxen med Taube, för honom var Evert Taube den äldre herren som regelbundet ringde hem till familjen Strömstedt. Niklas pappa var då kulturredaktör på Expressen.

– Om det inte stått något om Evert på ett par dagar i tidningen blev han orolig över att han var bortglömd. Då ringde han hem till pappa, men pappa var aldrig hemma, han var på redaktionen så jag var den som svarade.

Niklas, då sju, åtta år gammal, fick över telefon ta emot långa meddelanden som den gamle Taube dikterade för honom. Meddelanden som han fick skriva ned på närmsta pappersbit.

ANNONS

– Jag kunde anteckna på gamla kuvert eller på telefonkatalogen. När Evert var klar med det han ville få sagt frågade han om jag kunde läsa upp vad jag antecknat. Men det kunde jag inte, en sjuåring är varken snabb eller duktig på att anteckna, minns Niklas.

Taubes visor har varit med Niklas under hela hans artistliv. Från de första mötena hemma i Strömstedts våning till det visdiktande han själv gjort sig känd för. Niklas började spela instrument som sju åring men då var det inte Taube som gällde.

– Det var väl mest Beatles, kanske House of the rising sun som alla kunde på den tiden. Taube har dock alltid varit med mig. Jag har Taube i mitt DNA.

Inspiration har Niklas funnit många gånger i Evert Taubes visdiktande.

– Ju äldre jag blivit desto mer har jag upptäckt Taube. Han har liksom funnits med mig hela tiden, från de jag var riktigt liten.

Änglamark, Så länge skutan kan gå och de andra klassiska Taubevisorna är något Niklas framhåller som favoriter. Visor som är högst aktuella även i dag.

– Taube var den tidens opinionsbildare. Han, Astrid Lindgren och Tage Danielsson hade alla starka röster och de gjorde sig hörda. Bruset är högre i dag, dessa röster hörs inte lika väl, men det hade varit roligt att veta vilken roll i samhället Taube hade haft i dag. Änglamark är en visa som i dessa klimattider är högst aktuell.

Om han får välja en Taube visa framför alla andra, är valet dock något oväntat.

– Det fönstret som lyste är en sorglig liten sång men den tycker jag mycket om.

Orusts Stora Evert Taubepris är något Niklas Strömstedt tar emot med glädje och stolthet. Kopplingen till Taube har han ju sedan barnsben och en tidigare koppling till Orust finns sedan tidigare.

– Jag har spelat många gånger i Slussen, hos Biggles i hans musikhotell. Sedan har jag även spelat på gamla anrika Ellösparken, så visst känner jag till Orust sedan tidigare.

Det officiella överlämnandet av de 50 000 kronor som medföljer Orusts Stora Evert Taubepris som Orusts Sparbank tillsammans med Orust kommun givit ut i tio års tid, sker vid en festlig prisceremoni i Henåns sporthall under torsdagskvällen. Någon Taube kommer dock inte artisten att bjuda på. Inte heller något eget material. Däremot passar Strömstedt på att göra reklam för kommande krogshow, i Göteborg.

– Det blir ingen Taube där, men väl många av mina egna låtar, säger Taubepristagaren med ett leende.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Motiveringen till årets pristagare

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris har under sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse. Berörande textrader om kärlek, känslor, elände och lycka går att tolka både bokstavligen och bildligt. Ordet kan ta raka vägen till hjärtat eller en omväg via hjärnan. Lyriken kan många gånger te sig enkel men gör aldrig avkall på den poetiska höga nivån. Varje ord är vägt på guldvåg.

Genom sin framgångsrika och mycket produktiva karriär har pristagaren levererat, både till sig själv och andra, allt från små eftertänksamma poem till nationella slagdängor. Från översättningar och omtolkningar till nyskrivna odödliga mästerverk. Tidlösa funderingar som berör och där en stor publik känner sig hemma.

Så nu det dags för vår pristagare att, efter att han både tänt ett ljus och grävt guld i USA, hämta hem Orusts stora Evert Taube-pris 2019. Orusts stora Evert Taube-pris instiftades för ett tiotal år sedan av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen.

ANNONS