De nyplanterade äppelträden är fortfarande små och har inte burit någon frukt. Däremot växer både grenar och blad. Martin Persson hoppas att de ska bära frukt nästa år. Foto: Linn Nyrvik
De nyplanterade äppelträden är fortfarande små och har inte burit någon frukt. Däremot växer både grenar och blad. Martin Persson hoppas att de ska bära frukt nästa år. Foto: Linn Nyrvik Bild: -

Gick miste om 200 nyplanterade äppelträd

Många lantbrukare känner press efter fjolårets torka och frosten i maj som gått hårt åt äppelträden. Lantbrukaren Martin Perssons nyplanterade äppelträd gav betydligt mindre fruktskörd än väntat.

ANNONS
|

3 000 äppelträd från Holland. Detta importerade Martin Persson till sin gård på Orust i fjol. Planen var att investera i ett äppelmusteri och att bli yrkesodlare på heltid.

Persson jobbar heltid som snickare och även sambon har ett heltidsjobb utöver arbetet på gården. Trots två heltidslöner har fjolårets torka gjort det tuffare ekonomiskt.

– Köpet av äppelträden var ju naturligtvis en stor investering och pengamässigt har det blivit lite tyngre.

Äppelodlaren är i gott sällskap. Åtta av tio större lantbrukare har upplevt negativa konsekvenser av fjolårets torka. Detta enligt en undersökning som Landshypotek Bank lät göra om böndernas situation efter förra sommaren.

ANNONS

– Undersökningen är en påminnelse om att lantbrukares uppgift är både nära och personlig. Jobbar man med miljö och har vädret som förutsättning så skapar extrema vädersituationer stor press, säger Per Lindbland, vd för Landshypotek Bank.

Samma undersökning visade att lantbrukare även har upplevt psykisk press. Åtta procent av lantbrukarna uppgav att de fick en depression som en konsekvens av den uteblivna skörden förra året.

Martin Persson är dock positiv. Trots att de var tvungna att kasta 200 träd som vissnat har deras äldre äppelodling från år 2013, med totalt 1 000 äppelträd, burit frukt som vanligt.

– De nya äppelträden kommer att komma igång. De står i ett slags viloläge nu. Vi lägger mer energi på att de ska växa till sig och återhämta sig än att de ska bära frukt just nu.

Årets sommarväder, så här långt, har varit bra för odlingarna. Typiskt svenska sommartemperaturer och en del väta gör att träden varken torkar eller fryser. Dock har det varit en del vind som kan bidra till att blommorna blåser av från träden. 

Martin Persson menar att man måste vara med i tiden, med ett allt varmare klimat och med en större efterfrågan på svensk och närodlad frukt utökas möjligheterna för vad som kan odlas. Hans ambition är att investera i äppelodlingen ytterligare under kommande år.

– Målsättningen är att kunna jobba heltid på gården och kunna vara hemma mer. I ett långtidsperspektiv vill vi gärna odla 10 000-12 000 äppelträd till, säger Persson.

För att bli yrkesodlare i Sverige måste man ha minst 3 000 träd.

– Vår målsättning är mer än nog för två heltidstjänster.

Linn Nyrvik

073-9614622

ANNONS